Προειδοποίηση ΕΦΕΤ: Κολοβακτηρίδια σε παγάκια γνωστής εταιρείας!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020, 13:35
Προειδοποίηση ΕΦΕΤ: Κολοβακτηρίδια σε παγάκια γνωστής εταιρείας!

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τη διάρκεια των ελέγχων, στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου συσκευασμένου πάγου 2020, προέβη σε δειγματοληψία του προϊόντος:

Παγάκια συσκευασμένα GOLD ICE, σε κλειστή πλαστική συσκευασία 5 κιλών, με ημερομηνία παραγωγής 24-09-2020 και ημερομηνία λήξης 24-10-2021, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΤΣΕΡΤΣΕΝΕΣ ΓΕΩ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΣΣΗΡΟΣ (ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και διανέμεται από την επιχείρηση ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜ. ΖΗΝΟΒΙΑ, Περιοχή Παραλίμνιο Σερρών.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την Χημική Υπηρεσία Σερρών του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε., διαπιστώθηκε υπέρβαση όσον αφορά τα νομοθετικά όρια για τις παραμετρικές τιμές των ολικών κολοβακτηριοειδών και των E.Coli. Το ανωτέρω δείγμα χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία 

Η παρουσία αυτών των βακτηριδίων δείχνει ότι διάφορα παθογόνα μπορεί να εισέλθουν στην παροχή του νερού κατά τον ίδιο τρόπο αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης. Το πόσιμο νερό δεν πρέπει να περιέχει κολοβακτηρίδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το κολοβακτηρίδιο Ε. εισέρχεται στο έντερο. Το διάστημα μεταξύ μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων είναι συνήθως 24-72 ώρες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
 
1. Διάταση εντέρου, με αεροπλήθια (αυξημένη ποσότητα αέρα στο έντερο) και κοιλιακό άλγος, συνήθως κολικοειδούς χαρακτήρα, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενο από γαστρικές κράμπες
2.Διάρροια που είναι ξαφνική και έντονη (σε κάποιες περιπτώσεις αιματηρή ή βλεννο-αιματηρή, με αυτές τις δύο τελευταίες να έχουν σοβαρότερη πρόγνωση)
3.Πυρετός (που μπορεί να κυμαίνεται από δεκατικό σε πολύ υψηλό)
4.Ανορεξία ή μείωση της όρεξης για φαγητό και για λήψη υγρών, καταβολή και εξάντληση του ασθενούς
5.Ναυτία και Εμετός (που σε ορισμένες περιπτώσεις, μαζί με τις διάρροιες, μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και αφυδάτωση).

Όταν το E. coli προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αίμα ή τα νεφρά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Χλωμή επιδερμίδα
-Πυρετό
-Αδυναμία
-Μώλωπες
-Μικρή ποσότητα ούρων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020, 13:43