Διαφωνεί η Εισαγγελία Εφετών με το βούλευμα που απαλλάσσει τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για την υπόθεση της Novartis.

Λίγες ημέρες, μετά το απαλλακτικό βούλευμα για το Ν. Μανιαδάκη,  η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση έφεσης, αμφισβητώντας ευθέως την ορθότητα της  κρίσης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.  Έτσι, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση, από μηδενική βάση προκειμένου να αποφανθεί εάν θα πρέπει να απαλλαγεί από την εν λόγω κατηγορία ο κ. Μανιαδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αλλά και η εισαγγελέας Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ν. Μανιαδάκη, είχαν οδηγηθεί στην απαλλαγή του, με το σκεπτικό πως δεν είχε διοριστεί ως σύμβουλος υπουργών, ούτε συμμετείχε στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ούτε σε άλλη θεσμοθετημένη επιτροπή του ΕΟΦ, ενώ  η ιδιότητά του ως καθηγητή δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής  συμβουλευτικών άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας ή στους πρώην υπουργούς.

Αρχικά, ο Νίκος Μανιαδάκης είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των προστατευόμενων μαρτύρων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ωστόσο, στη συνέχεια βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου, ενώ του είχε απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα . Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως αν και η  ποινική δίωξη σε βάρος του Ν. Μανιαδάκη για παθητική δωροδοκία ασκήθηκε από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, η ανάκριση έκλεισε ύστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Εν τω μεταξύ είχε μετατραπεί, με το νέο Ποινικό Κώδικα, τον Ιούνιο του 2019,  το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου από κακούργημα σε πλημμέλημα, αλλαγή που σηματοδοτούσε και την παραγραφή του. Τελικά, η ανακρίτρια, περαίωσε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις χωρίς καν να καλέσει σε εξηγήσεις τον κ. Μανιαδάκη και διαβίβασε τη δικογραφία στο δικαστικό συμβούλιο στις 21 Απριλίου 2021. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών  συνεδρίασε έξι μήνες μετά. Στις 12 Οκτωβρίου 2021 εκδόθηκε το απαλλακτικό για το Ν. Μανιαδάκη βούλευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης