Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την ανοχή της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ, στις παρανομίες των πάσης φύσεως «αλληλέγγυων» και «καταληψιών», θα πληρώσει τώρα το ελληνικό δημόσιο, με μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου, μετά την σημερινή καταδίκη της Ελλάδος από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας, στην υπόθεση του ξενοδοχείου City Plaza!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αφορούσε, την κατοχή του ξενοδοχείου, ιδιοκτησίας της Αλίκη Παπαχελά, για πάνω από τρία χρόνια από μετανάστες και μια ομάδα «αλληλέγγυων» που τους συμπαραστέκονταν ενεργά.

Όπως αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, οι ελληνικές αρχές έδειξαν αδικαιολόγητη αδιαφορία και ανοχή, έναντι των καταληψιών του ξενοδοχείου, κατά την περίοδο Απρίλιος 2016-Ιούλιος 2019, όπου παρέμεναν στο ξενοδοχείο, χωρίς οι καταγγελίες της ιδιοκτήτριας να εξετασθούν.

Διαταγή έξωσης των καταληψιών και ανάκτηση της κατοχής του ξενοδοχείου, από την νόμιμη ιδιοκτήτρια του, δεν εκδόθηκε ποτέ, αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνη την περίοδο η κα Παπαχελά αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της για να καλύψει τα χρέη, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κατοχής του ξενοδοχείου της από τους καταληψίες (φόροι, λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού ρεύματος) προκειμένου να αποφευχθούν ποινικές διαδικασίες.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ειδικότερα ότι, οι αρχές θα έπρεπε να έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματός της ιδιοκτήτριας για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, για να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση.

Ωστόσο, καταλήγει η απόφαση, παραμένοντας ανενεργές για πάνω από τρία χρόνια, οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν μια κατάσταση που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην περιουσία των αιτούντων και δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος της κοινότητας και των απαιτήσεων για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου 300.000 ευρώ για απώλεια χρηματική ζημιά, 10.000 ευρώ στην κυρία Παπαχελά για μη χρηματική ζημιά και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης