Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο  τις τελευταίες ώρες, καθώς φαίνεται πως η κατάσταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία επιβαρύνεται ξανά, και όλα θυμίζουν τις κρίσιμες ώρες της 26ης Ιουλίου.

Από το απόγευμα της Κυριακής 9/8 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis προέβη σε μια «πειρατική» ενέργεια, που αξιολογείται ως ιδιαίτερα ανησυχητική αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να «πατήσει πόδι» στην ελληνική ΑΟΖ. Η τελευταία φορά που εξέπεμψε σήμα στο -υποχρεωτικό για όλα τα σκάφη- σύστημα AIS το Oruc Reis, ήταν το απόγευμα της Κυριακής 9/8 στις 19:00 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιτία για αυτή την ενέργεια καταδείχθηκε το πρωί της Δευτέρας: Το Oruc Reis, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, απέπλευσε για την περιοχή που η Άγκυρα δέσμευσε με νέα Navtex, δηλαδή πλέει προς το επίμαχο σημείο που διεκδικεί εντός της ελληνικής ΑΟΖ, κοντά στο Καστελόριζο.

Δείτε στον live χάρτη το τελευταίο στίγμα του Oruc Reis, στο οποίο φαίνεται ακόμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Λίγο μετά τις 10:00 της Δευτέρας, o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Fatih Dönmez, ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει», χωρίς να διευκρινίζει ποιο ακριβώς είναι το σημείο αυτό.

Το πλοίο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, τα οποία «δεν είναι πολεμικά», το Cengzis han και το Ataman.

Παράλληλα, ο υπουργός στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, τονίζει ότι «Oruc Reis 83 εκατομμύρια (Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Όπως αναφέρθηκε, νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα -τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες- NAVTEX, στην οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου. 

Σε συνέχεια αυτής της τις εξέλιξης, το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 12 υπό τον πρωθυπουργό.

Αυτή την ώρα επίσης συνεδριάζουν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το βράδυ της Κυριακής, με εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι όλοι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί επιστρέφουν στις μονάδες τους, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Ο ελληνικός στόλος έχει ήδη λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, σε μια ενέργεια αντίστοιχη των γεγονότων του Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης