«Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊοϋ», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της αυριανής επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτήρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από χθες (Κυριακή) στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι αύριο θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο και κάθε σημαντική επέτειο

Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα αναπτύσσει σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση με πρώτη την επέτειο του Πολυτεχνείου, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία στο πλαίσιο αποτροπής συναθροίσεων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού:

• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων, θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας

• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πορεία.

• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.

• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.

• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.

• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 08:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

• Ενδέχεται να κλείσουν, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ορισμένοι σταθμοί του Μετρό. Θα υπάρξει έγκαιρη ανακοίνωση από τους σταθμούς του Μετρό.

• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ

Σύμφωνα με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την απαγόρευση των συναθροίσεων

Τις τελευταίες ημέρες, και δη από την ανακοίνωση της απόφασης περί απαγόρευσης των συναθροίσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα τεταμένο. 

Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο υπογραφών, το οποίο προσυπογράφουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ωστόσο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε το αίτημα το αίτημα του κόμματος «ΜέΡΑ25»  και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και της Ελληνικής Ένωσης για  τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  και του Πολίτη αλλά και πολιτών.

Κατά συνέπεια θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων  συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

«Η πολιτική κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο να αλλάξει την ατζέντα από τις ευθύνες της για την διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι «η απόφαση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων οδήγησε σε πολιτική ήττα του πρωθυπουργού». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνικές επαφές με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στη διάρκεια των οποίων ο εξέφρασε την ανησυχία του για την στάση της κυβέρνησης.

Μέλη του ΚΙΝΑΛ ανέφεραν πως η κυβέρνηση στήνει σκηνικό σύγκρουσης και μετωπικής αντιπαράθεσης για να δείξει κομματική ισχύ, ενώ ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταλογίζει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης