Φόρους εκατομμυρίων ευρώ γλιτώνουν μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες του online τζόγου, την ώρα που το πρωτοφανές φορολογικό «τσουνάμι» σαρώνει μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ.

Στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας βρίσκονται 24 στοιχηματικές εταιρείες του Διαδικτύου που λειτουργούν εδώ και πέντε χρόνια με «προσωρινή» άδεια (με έδρα τη Μάλτα) και καταφέρνουν να γλιτώνουν φόρους αποκρύπτωντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικούς «παραδείσους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελικές Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, τραπεζικές κινήσεις, υλικό από τα Panama Papers, υλοποιώντας την εντολή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγγελόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Βουλή ανέφερε: «Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 19575/15-04-2016 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διαβιβάστηκε στην ως άνω υπηρεσία, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η από 18-12-2015 Αναφορά-Αίτηση της εταιρίας «ΟΠΑΠ ΑΕ» και παραγγέλθηκε (την 16-02-2016) η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε), όπου και εκκρεμεί».

Δικαστικές πηγές διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των 24 στοιχηματικών εταιρειών που αξιοποιούν στο έπακρο τα «παράθυρα» του πενταετούς «προσωρινού» καθεστώτος.

Το τρικ της «κλιμακωτής και αναλογικής» φορολογίας

Η αιφνιδιαστική απόσυρση της σχετικής διάταξης αργά το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου από τον αρμόδιο υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, επισήμως πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Σε μια προσπάθεια να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε για το θέμα της απόσυρσης τα εξής στη Βουλή: «Θα επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο με νέα τεχνικά καλύτερη διατύπωση και πιο δίκαιη αναλογική διάρθρωση φόρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων, η διάταξη αποσύρθηκε προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η αύξηση από το 30% στο 35% επί του μικτού κέρδους της συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών να εφαρμοστεί κλιμακωτά, με «ταβάνι» το 35%. Όσο, δηλαδή μεγαλύτερα τα έσοδα ενός παρόχου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολόγησή του.

Εν προκειμένω -και εφόσον προκριθεί αυτή η φόρμουλα- ΟΠΑΠ και διαδικτυακοί πάροχοι δεν θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή όπως σήμερα. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες φορολόγησης για τους διαδικτυακούς παρόχους, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων βασίζονται σε ό,τι δηλώσουν και όποτε το… θυμηθούν.

Η χαρακτηριστική φράση στελεχών του ΥΠΟΙΚ «νέα τεχνικά καλύτερη διατύπωση» και «πιο δίκαιη αναλογική διάρθρωση του φόρου» μπορεί να αποτελέσει την αιτιολογία ώστε να έρθει η κλιμακωτή φορολογία. Αυτό είναι δίκαιο ή άδικο; Είναι νόμιμο ή παράνομο; Ισχύει σε άλλες χώρες ή δεν ισχύει;

Προφανώς αν ισχύσει τελικά θα πρόκειται για μία νέα πατέντα, πρωτοφανή για τα δεδομένα της αγοράς τυχερών παιγνίων, παγκοσμίως. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου τυχερών παιγνίων:

– Σε καμία αγορά τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη δεν υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση. Το σύνηθες μοντέλο που ακολουθείται, κυρίως στην Ευρώπη, είναι εφ’ όσον δεν υφίσταται οριζόντιος φόρος επί των ακαθάριστων εσόδων, να υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες για τους διαδικτυακούς, τους επίγειους παρόχους, τα καζίνο, τις λοταρίες κοκ. Σε καμία περίπτωση, δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο. Αυτό αποτελεί διακριτική μεταχείριση.

– Η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline πάροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων-συνεργατών)

– Στην Ιταλία ο συντελεστής φορολόγησης του GGR των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%.

Το ποσοστό του 35% είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και για το θέμα έχει αντιδράσει και διεθνής ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association RGA) που προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να μην τους το επιβάλει!

Ο χρόνος θα δείξει εάν οι Αρχές ελέγξουν τη νομιμότητα αλλά και τη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης