Δορυφόρος made in Greece

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016, 14:19
Δορυφόρος made in Greece
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του UPSat, του πρώτου δορυφόρου ελληνικής κατασκευής, τον οποίο αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τον ελληνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation.

Ο δορυφόρος βρίσκεται στο στάδιο της τελικής κατασκευής και ενσωμάτωσης των υποσυστημάτων του. Μετά την ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές. Η παράδοσή του για την ενσωμάτωση στον φορέα εκτόξευσης έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του καλοκαιριού του 2016.

Με τη συμβολή επιστημόνων, μηχανικών και προγραμματιστών, o UPSat συμμετέχει στη διεθνή επιστημονική αποστολή μελέτης της θερμόσφαιρας QB50. Ο UPSat είναι ο πρώτος δορυφόρος παγκοσμίως με ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους σχέδια σύμφωνα με τα πρότυπα του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Ο UPSat είναι ένας νανο-δορυφόρος με διαστάσεις 20 cm x 10cm x 10cm, σύμφωνα με τις προδιαγραφές δορυφόρων cubesat μεγέθους 2U. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα cubesats συχνά τίθενται σε τροχιά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή ως δευτερεύον φορτίο από άλλες τροχιακές αποστολές μεγαλύτερων δορυφόρων.

Ο στόχος της αποστολής QB50, στην οποία ο UPSat συμμετέχει, είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από 50 cubesats σε όλο τον κόσμο για να μελετήσει τα κατώτερα στρώματα της θερμόσφαιρας, τα οποία είναι τα λιγότερο μελετημένα τμήματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Σε συνδυασμό με άλλες αποστολές και εργαστηριακά δεδομένα, τα στοιχεία που θα συλλέξει η αποστολή QB50 θα βελτιώσουν σημαντικά τα μοντέλα που περιγράφουν την ατμόσφαιρα της Γης. Η αποστολή έχει σχεδιαστεί και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών von Karman.

Ως μέρος αυτής της αποστολής ο UPsat είναι εξοπλισμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο (mNLP) σχεδιασμένο για να μετρήσει τις συγκεντρώσεις πλάσματος στα στρώματα της θερμόσφαιρας. Κάθε άλλο στοιχείο του δορυφόρου έχει σχεδιαστεί εξαρχής: η κατασκευή, η δοκιμή και η ενσωμάτωσή τους έχει γίνει από τους μηχανικούς, τους επιστήμονες και τους προγραμματιστές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Libre Space Foundation. Σε αυτά περιλαμβάνονται το δομικό πλαίσιο, ο υπολογιστής ελέγχου της αποστολής, το σύστημα τηλεπικοινωνιών, το σύστημα διαχείρισης ενέργειας, το λογισμικό λειτουργίας των υποσυστημάτων και διάφορα άλλα υποσυστήματα που ολοκληρώνουν τη λειτουργία του δορυφόρου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016, 15:38