«Λυπάμαι για ό,τι έγινε, δεν είχα καμία πρόθεση να σκοτώσω τον άνθρωπο που αγαπούσα! Απλά ήθελα να τον τρομάξω»!
Με τη φράση αυτή και μία συγγνώμη στην οικογένεια του 30χρονου στρατιωτικού Αδάμ Βεσσάλα, ολοκλήρωσε χθες την απολογία της, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, η 36χρονη φίλη του και κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η 36χρονη επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι επρόκειτο για μία κίνηση άμυνας, στο πλαίσιο του άγριου καβγά που είχε με τον σύντροφό της το μοιραίο εκείνο βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 2014, στο σπίτι τους στην Κάρπαθο.

Τελικά το δικαστήριο κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, μετέτρεψε την κατηγορία σε θανατηφόρα σωματική βλάβη με υπέρβαση σκόπιμη ορίων άμυνας και επέβαλε στην 36χρονη ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν για υπόθαλψη εγκληματία και ο 46χρονος κουμπάρος (από την πλευρά της μητέρας της κατηγορουμένης) ο οποίος κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν ο κ. Μάκης Βορίδης για την 36χρονη και η κα Βασιλική Σαββάκη για τον 46χρονο, ενώ ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας του στρατιωτικού παραστάθηκε ο κ. Τάσος Γιαλλούρης.

Σημειώνεται πως και ο 46χρονος απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου χθες, αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και δήλωσε ότι πήγε στο σπίτι της 36χρονης μετά από τηλεφωνήματα που δέχτηκε από την ίδια. Εκεί είδε τον 30χρονο στρατιωτικό να βρίσκεται σε καθιστή θέση, ο μισός ακουμπισμένος στο κρεβάτι και μαζί με τη μητέρα της 36χρονης τον εναπόθεσαν επάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 46χρονος είπε πως δεν είχε καταλάβει τι είχε γίνει καθώς ουδείς του είπε κάτι, ενώ σε ό,τι αφορά τη σακούλα με τα σκουπίδια στην οποία βρίσκονταν το σπασμένο ποτήρι με το οποίο είχε τραυματιστεί ο 30χρονος, χαρτιά με αίματα κ.α. του ζήτησε να την πετάξει στον κάδο η συγκατηγορούμενή του, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι για να υποδείξει το δρόμο στο ασθενοφόρο.

Οι τσακωμοί, το ξύλο και οι καταγγελίες στην αστυνομία

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία και τα όσα δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου οι μάρτυρες κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης, η 36χρονη είχε σχέση με τον 30χρονο τον τελευταίο χρόνο (περίπου) πριν το τραγικό περιστατικό.

Η σχέση τους όμως αυτή δεν ήταν ρόδινη καθώς πολύ συχνά υπήρχαν καβγάδες μεταξύ τους και εντάσεις, που κατέληγαν ακόμα και σε ξυλοδαρμό σε βάρος της 36χρονης. Μάλιστα όπως ακούστηκε στο δικαστήριο, υπάρχουν και δύο τέτοια περιστατικά καταγεγραμμένα στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας του νησιού στην Κάρπαθο, χωρίς όμως ποτέ να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του 30χρονου στρατιωτικού, καθώς μετέπειτα η 36χρονη τον συγχωρούσε και έπαιρνε πίσω την καταγγελία της.

Για το θέμα αυτό μίλησαν και η μητέρα και ο αδελφός της 36χρονης οι οποίοι και δήλωσαν πως αρκετές φορές της είχαν ζητήσει να χωρίσει, όμως εκείνη τους έλεγε ότι «τον αγαπάει». Επίσης αυτό που αναφέρθηκε αρκετές φορές από την πλευρά της 36χρονης ήταν πως την ζήλευε αρκετά.

Ο τελευταίος καβγάς

Σύμφωνα με όσα δήλωσε απολογούμενη η 36χρονη το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 2014, βρίσκονταν στο σπίτι της μητέρας της μαζί με τον 46χρονο κουμπάρο, και έκαναν παρέα καθώς ήταν Τσικνοπέμπτη, πίνοντας κρασί και τρώγοντας μεζέδες όπως απαιτεί η ημέρα.

Κάποια στιγμή η 36χρονη έφυγε για να συνοδεύσει τον ξάδελφό της που είχε πιει αρκετά, μέχρι το σπίτι του και επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα. Τότε ο 30χρονος της είπε ότι πάει σπίτι τους, εκείνη του ζήτησε να την περιμένει να βοηθήσει τη μητέρα της να μαζέψουν και να φύγουν μαζί, όμως εκείνος της απάντησε «φεύγω εγώ και έλα εσύ μετά».

Η 36χρονη είπε στο δικαστήριο πως όταν πήγε σπίτι και μπήκε μέσα ο 30χρονος ήταν έξαλλος μαζί της, έκλεισε την πόρτα και πήρε τα κλειδιά στη τσέπη του (κάτι που σύμφωνα με τον κ. εισαγγελέα ανέφερε για πρώτη φορά). Ο καβγάς τους ξεκίνησε αρχικά με βρισιές προς εκείνην στις οποίες απάντησε ενώ είπε πως όταν είδε ότι ήταν πολύ αγριεμένος έφυγε από την κουζίνα και πήγε στο υπνοδωμάτιο για να τον αποφύγει.

Τότε ο 30χρονος την ακολούθησε και πήγε να πηδήξει επάνω από το κρεβάτι, την ακινητοποίησε την έπιασε από το λαιμό και ταυτόχρονα την πίεσε με το γόνατο στο στήθος της. Η 36χρονη είπε πως τον έσπρωξε με το πόδι της και προσπάθησε να ξεφύγει, τότε ο 30χρονος την έπιασε από το κολάν και το έσκισε.

Η κατηγορούμενη ξέφυγε και πήγε προς το σαλόνι όπου την κυνήγησε και μάλιστα – σύμφωνα πάντα με την απολογία της 36χρονης- άρπαξε ένα γυάλινο τασάκι και το έριξε κατά πάνω της, όμως εκείνη το απέφυγε και τελικά αυτό έσπασε.

Η 36χρονη είπε πως βρέθηκε τελικά στην κουζίνα, άνοιξε το ντουλάπι, πήρε ένα ποτήρι και αφού το έσπασε το έτεινε προς τον 30χρονο με σκοπό να τον κρατήσει μακριά της.

«Σταμάτα πήγαινε πίσω» είπε η 36χρονη στον στρατιωτικό, όμως εκείνος (σύμφωνα πάντα με την ίδια) έτρεξε και χτύπησε επάνω στο σπασμένο ποτήρι. Η κατηγορούμενη είπε στο δικαστήριο πως τότε του σήκωσε την μπλούζα για να δει το χτύπημα, ενώ ο 30χρονος δεν της είπε στο σημείο εκείνο ότι πονάει και κινήθηκε προς το υπνοδωμάτιό τους. Λίγα λεπτά αργότερα η 36χρονη κατέθεσε ότι άκουσε ένα δυνατό θόρυβο πήγε στο δωμάτιό τους και είδε τον 30χρονο πεσμένο στο έδαφος.

«Πίστεψα ότι είχε λιποθυμήσει και έπιασα ένα μπουκάλι με νερό και το έριξα επάνω του και του έβγαλα και την μπλούζα» είπε η 36χρονη προσθέτοντας πως τότε ο άτυχος στρατιωτικός άρχισε να φωνάζει «πονάω – πονάω».

Στη συνέχεια η 36χρονη επικοινώνησε με τη μητέρα της και τον 46χρονο και ακολούθησε η κλήση στο ΕΚΑΒ και στην αστυνομία από τη μητέρα της. Ερωτηθείς από το δικαστήριο γιατί άλλαξε ρούχα, είπε πως πάνω στον πανικό της δεν ήξερε τι έκανε και πως από την αστυνομία της είπαν να αλλάξει και να πάρει μερικά μαζί της και να πάει από εκεί.

«Ήμουνα τόσο ταραγμένη δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί» είπε η 36χρονη.
Καταλήγοντας: «Λυπάμαι για ό,τι έγινε, δεν είχα καμία πρόθεση να σκοτώσω τον άνθρωπο που αγαπούσα! Απλά ήθελα να τον τρομάξω. Συγγνώμη στην οικογένεια του»!

Ο Εισαγγελέας

Τη μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ζήτησε ο Εισαγγελέας της έδρας για την 36χρονη κατηγορουμένη τονίζοντας μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ότι ο τραυματισμός του στρατιωτικού προκλήθηκε από εκείνην. Για το τι συνέβη ακριβώς μεταξύ τους δύσκολα να πει κάποιος, ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο θανών ήταν εθισμένος σε σημαντικό βαθμό στο ποτό με δεδομένα και τα ποσοστά αλκοόλ που βρέθηκαν στο αίμα του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν νηφάλιος και αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Δεν ήταν νηφάλιος και δεν μπορούσε να αμυνθεί ή δεν ήταν νηφάλιος και ήταν επιθετικός κ.α.;

Ο κ. Εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη δόλου για την ανθρωποκτονία από πλευράς της 36χρονης κατηγορουμένης, λέγοντας πως αυτό φαίνεται και από το ότι μετά τον τραυματισμό του δεν του επέφερε άλλα χτυπήματα άρα έχουμε επικίνδυνη σωματική βλάβη και λόγω μέσου τέλεσης και λόγο σημείου που επλήγη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για «αμελή συμπεριφορά» της 36χρονης η οποία μετά τον τραυματισμό δεν ενημέρωσε τις αρχές και έτσι προκάλεσε το θάνατο του στρατιωτικού, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατηγορούμενη δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του τραυματισμού καθώς δεν γνώριζε ότι ο 30χρονος είχε εσωτερική αιμορραγία. Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, είπε ο κ. Εισαγγελέας, και στο καλύτερο νοσοκομείο του κόσμου να πήγαινε ο θανών δεν θα μπορούσε να είχε σωθεί.

Ο κ. Εισαγγελέας μίλησε και για την άμυνα την οποία επικαλέσθηκε η πλευρά της κατηγορουμένης, δηλώνοντας πως δεν υπήρξε κάτι τέτοιο και ζήτησε την ενοχή της για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στον 46χρονο κατηγορούμενο για υπόθαλψη εγκληματία, είπε πως το αδίκημα έχει τελεστεί και πως πρέπει να κριθεί ένοχος όπως κατηγορείται.
Πηγή: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης