Βίντεο/Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Πέφτει η «αυλαία» εντός της ημέρας στη δίκη για τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν από έναν χρόνο, παρακολουθώντας το θέατρο που έπαιζε μέχρι και τη σύλληψή του ο 33χρονος σύζυγός της, που μόνο υπό το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων «έσπασε» και ομολόγησε πως στα χέρια του χάθηκε η άτυχη κοπέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μοναδικό του μέλημα την αναγνώριση ελαφρυντικών που θα τον γλιτώσουν από τα ισόβια, ο 33χρονος πιλότος προσπάθησε από την πρώτη στιγμή της δίκης του να πείσει δικαστές και ενόρκους πως εκείνος αγαπούσε την 20χρονη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού τους και πως όλα έγιναν επειδή «θόλωσε το μυαλό του». Ένας ισχυρισμός που πιστεύει ότι θα του ανοίξει την πόρτα του ελαφρυντικού του βρασμού ψυχικής ορμής και θα απομακρύνει την ποινή των ισοβίων με την οποία είναι αντιμέτωπος.

 

Η εισαγγελέας πάντως δεν φάνηκε να πείστηκε από τα λόγια του κατηγορουμένου, ο οποίος για ώρες στην απολογία του προσπαθούσε να δώσει μια επίπλαστη εικόνα ευτυχίας στο σπίτι των Γλυκών Νερών όπου κατηγορείται ότι έπνιξε στον ύπνο την άτυχη κοπέλα, μετέφερε τη νεογέννητη κόρη του πλάι στο άψυχο σώμα της μητέρας της και σκηνοθέτησε το σενάριο της δήθεν ληστείας, σκοτώνοντας ακόμη και τη σκυλίτσα τους τη Ρόξυ, την οποία δεν δίστασε να κρεμάσει στην εσωτερική σκάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δυσπιστία τους όμως άφησαν να διαφανεί και τα υπόλοιπα μέλη του δικαστηρίου, όπως και οι ένορκοι που «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τον κατηγορούμενο πιλότο, διαπιστώνοντας πολλές αντιφάσεις στους ισχυρισμούς του.

Η εισαγγελέας της έδρας μίλησε, μάλιστα, για «έναν άνθρωπο με ψυχρό συναίσθημα» και αποφασισμένο. Παρά τις συγγνώμες του 33χρονου πιλότου, που δήλωσε μετανιωμένος για ό,τι έκανε, η εισαγγελική λειτουργός έβλεπε καθαρά πως ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το μοιραίο βράδυ ο κατηγορούμενος ήταν απόλυτα «κυριαρχικός» και πως η απολογία του δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα.

«Βλέπατε να πεθαίνει η γυναίκα της ζωής σας, όπως λέτε, και δεν κάνατε πίσω» του είπε, κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

«Ήταν σαν να απολογείστε για ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Προσπαθούσατε να τεντώσετε μια κατάσταση. Να δείξετε ότι υπήρχε μια επιδεινούμενη ένταση ώστε να δικαιολογήσετε ένα βίαιο έγκλημα», υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο πιλότο, ενώ παράλληλα επικαλέστηκε το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ότι προσπαθούσε «εναγωνίως» να σκοτώσει.

«Δεν μπορεί σε αυτόν τον χρόνο να νομίζατε κάτι αντίθετο από αυτό που συνέβη. Δηλαδή ότι λιποθύμησε…», του είπε, με τον κατηγορούμενο να απαντά: «Ό,τι είπα είναι μια προσπάθεια όχι να πείσω για μια κατάσταση που πρώτος είπα ότι δεν επιδέχεται καμία δικαιολογία. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε μια κατάσταση τέτοιας σύγχυσης…».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο μαξιλάρι που χρησιμοποίησε ο 33χρονος, οδηγώντας την Καρολάιν σε αργό και βασανιστικό θάνατο. «Το μαξιλάρι έχει έναν σκοπό, να μην ακούγεται. Άρα θέλω να καταλάβω αυτή την υπερδιέγερση. Εγώ μόνο έναν στρογγυλεμένο λόγο είδα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα μπορούσε να σας προκαλέσει θυμό εκείνο το βράδυ…». Αυτή ήταν η στιγμή που ο 33χρονος πιλότος παραδέχτηκε πως, τελικά, δεν επρόκειτο για «στιγμιαία αντίδραση» και πρόσθεσε: «Ήμουν ήδη σε τεταμένη ψυχική κατάσταση, αλλά όχι σε βαθμό να φτάσω σε αυτό το σημείο… «Είναι πράγματα τα οποία συσσωρεύονται και αθροίζονται και εκείνη η στιγμή τα έβγαλε εκτός ορίων».

Ενδεικτικός της άποψης που έχει σχηματίσει η εισαγγελέας είναι ο διάλογος που είχε με τον κατηγορούμενο πιλότο.

Εισαγγελέας: Υπάρχει κάτι στους ισχυρισμούς σας που δεν συναντάει καθόλου τη λογική. Αν την είχατε ρίξει από τις σκάλες στον καβγά, αν την είχατε σπρώξει και είχε χτυπήσει σε ένα ντουλάπι. Βλέπω μια πρόθεση να τελέσετε φόνο και να την πιάσετε στον ύπνο. Για αυτό και αφήσατε κάτω το παιδί…

Κατηγορούμενος: Το ότι ήμουν συγχυσμένος δεν μπορείτε να το αγνοήσετε. Με ένα παιδί στην αγκαλιά στις 4 το πρωί που πρέπει να κοιμηθεί.

Εισαγγελέας: Ήταν σαν να μη συγχωρείτε το έλασσον και συγχωρείτε τον εαυτό σας για το μείζον, που είναι το έγκλημα. Εκείνη την ώρα σκοτώνετε για έναν λόγο που είναι ένας διαπληκτισμός που είναι «τι θα κάνουμε με το παιδί» σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Κατηγορούμενος: Δεν θα δικαιολογούσα ποτέ οποιοδήποτε περιστατικό είχε προηγηθεί με τρόπο ότι καλώς έκανα την πράξη.

Σύνεδρος: Είπατε ότι δεν θέλατε να τη σκοτώσατε. Ποιος είναι ο σκοπός ενός ανθρώπου που βάζει το κεφάλι ενός ανθρώπου μέσα σε δυο μαξιλάρια. Ήταν πέντε λεπτά… Περιμένατε δηλαδή ότι δεν θα πάθει τίποτα. Είχατε τον χρόνο και να σκεφτείτε και να υπαναχωρήσετε…

Κατηγορούμενος: Ο χρόνος σαν λεπτά μπορεί να υπήρχε, αλλά δεν υπάρχει η λογική. Ήταν ένα πεντάλεπτο που χάθηκε η επαφή μου με το περιβάλλον…

Μετά την εισαγγελική αγόρευση, θα αρχίσει ο κύκλος των αγορεύσεων των συνηγόρων και στη συνέχεια τακτικοί δικαστές και ένορκοι θα αποσυρθούν σε διάσκεψη για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης