Το εδώλιο του κατηγορουμένου δείχνει το Συμβούλιο Εφετών στον άλλοτε πανίσχυρο επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτήσει μαζί με πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι τότε γενικοί γραμματείς εξοπλισμών για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», ένα σκάνδαλο που φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Η Axon μία από τις εταιρείες του επιχειρηματίαΟ γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον περασμένο Απρίλιο οπότε και αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι», παραπέμπεται σε δίκη μαζί με ακόμη 16 συγκατηγορουμένους του για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν εκτός από τον άλλοτε κραταιό επιχειρηματία -που μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία- οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιωργος Κολίρης (επί Άκη Τσοχατζόπουλου-Γιάννου Παπαντωνίου) και Ευάγγελος Βασιλάκος( επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη) για απιστία στην υπηρεσία, ενώ για απλή συνέργεια σε αυτή ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1142 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η επίμαχη προμήθεια πουΑνέμελες στιγμές στη Μύκονο ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο που υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση για την υπόθεση αυτή, η οποία εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 έως το 2009. Είναι χαρακτηριστικό πως η προμήθεια έφτασε μάλιστα σε διαιτησία, την οποία κέρδισε η εταιρεία Sonak και έχασε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση τριών εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Το βούλευμα περιγράφοντας την εμπλοκή των κατηγορουμένων αναφέρει πως στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ. Τονίζεται ωστόσο ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις κατά των τριών στελεχών του ΥΠΕΘΑ. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέα εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, προς το συμβούλιο, με την οποία ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα.

Το Συμβούλιο Εφετών είχε σύμφωνη γνώμη, παύοντας όμως οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Ζ. Ανδρουλάκη λόγω θανάτου, κι έτσι 17 πρόσωπα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στην απολογία του, πάντως, ο Θωμάς Λιακουνάκος, μετά την κακουργηματική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον του είχε αρνηθεί πως είχε δωροδοκήσει οποιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο, υποστηρίζοντας πως ήταν πάντοτε στη διάθεση των δικαστικών Αρχών και πως όλη η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά του εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

«Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών Αρχών από τους οποίους (ελέγχους), ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης