Σε ανακοινώσεις, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού προέβη το απόγευμα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ενημέρωση από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις κατηγορίες των καταστημάτων που κλείνουν κατά την περίοδο του lockdown διευκρινίζοντας πως ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών. Έτσι, τα συγκεκριμένα καταστήματα, θα παραμείνουν ανοιχτά το Σαββατοκύριακο και θα κλείσουν την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

-Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

-Ανοιχτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής

-Επιτρέπονται delivery και take away

Με βεβαιώσεις ή SMS η έξοδος από το σπίτι

«Όπως και την άνοιξη», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, «θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης».

Η μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, επιτρέπεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη η οποία εκδίδεται μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ’ εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 1

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Όλα τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.

Τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά

Τα καταστήματα και τους τομείς που παραμένουν ανοικτοί στο lockdown αλλά και στις επιχειρήσεις που κλείνουν, απαρίθμησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Αναλυτικά, ανοικτά θα παραμείνουν

– Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα 

– Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα 

– Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

– Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.

– Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

– Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

– Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.)

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ

– Καθαριστήρια 

– Περίπτερα (24ώρο)

– Φαρμακεία 

– Πρατήρια καυσίμων

– Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών 

– Pet shops

– Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 

– Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

– Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των καταστημάτων που θα κλείσουν

«Να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα»

Βρισκόμαστε σε «κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι» , ανέφερε επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε» καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα».

«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.

Κοντοζαμάνης: Έτοιμα τα νοσοκομεία να υποδεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό

Δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω στη μάχη με τον κορωνοϊό τόνισε ο αν. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην αποψινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν την περίοδο του lockdown.

Ο B.Κοντοζαμάνης τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται κανονικά τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, αλλά και οι νοσηλείες και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του COVID 19 και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο, όταν είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν – και η διάθεσή του στην χώρα μας θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς.

«Το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις. Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «αυτό είναι που προσπαθούμε να προλάβουμε, γι’ αυτό λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για να περιορίσουμε την διασπορά».

Όπως εξήγησε, μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό και ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού κατά 53,6% οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς έχουν προστεθεί 300 επιπλέον κλίνες – αριθμός που θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020, όπως είπε. Σήμερα, τόνισε, «υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1038 κλινών ΜΕΘ με που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορωνοϊό, 61 είναι κενές – και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, οι 19 είναι κενές.  

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στόχος είναι να γίνει πιο ισχυρό το ΕΣΥ, και «αυτό προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα από τον Μάιο με σημαντικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού». Αναφερόμενος στις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλεύθηκαν 600 ασθενείς με κορωνοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2000 είναι σήμερα κενές. Ο κύριος Κοντοζαμάνης μίλησε επίσης για επιπλέον προσλήψεις, αλλά και για αυξημένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 302 εκ ευρώ. 

Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό, είπε ότι «από τις 6500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα σήμερα» τα οποία πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 κέντρα υγείας. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων.

Δείτε τις ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς στο βίντεο που ακολουθεί:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης