Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 17:51
Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Συνολικά 408 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκαν στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας και στα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία που ακολουθούν. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε πόλεις με μικρούς πληθυσμούς είναι πιο αποτελεσματική. Ο κ. Χαρδαλιάς, με τη σειρά του, ανακοίνωσε πως η μάσκα είναι απαραίτητη σε εσωτερικούς χώρους αλλά και εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, σε όλη τη χώρα. 

 


Μαγιορκίνης: Πιο γρήγορη η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε πόλεις με μικρούς πληθυσμούς

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται μεγάλη, επιθετική αύξηση κρουσμάτων Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το μέγεθος της πόλης -ή του χωριού- φαίνεται πως παίζει ρόλο στην εξάπλωση του Covid-19.

Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσήλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα.

Αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού είναι, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαγιορκίνης, η διασπορά του κορωνοϊού, και έτσι η εφαρμογή μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι σε μία πόλη, και για αυτόν τον λόγο φαίνεται πιο γρήγορα η αποτελεσματικότητα των περιορισμών σε χωριά. «Όσο μεγαλύτερη η μάζα της επιδημίας τόσο δυσκολότερο να περιοριστεί», είπε ο καθηγητής.

Στο 3% κυμαίνεται η θετικότητα στην Ελλάδα όσον αφορά τον κορωνοϊό όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά υψηλότερος από τους 90 και καταλήγουν πάνω από 5 ασθενείς καθημερινά.

Η Αττική έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία. «Βλέπουμε πιο γρήγορα αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρές πόλεις και χωριά από ό,τι σε μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς, επισήμανε πως η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας.

Ο κ. Χαραδλιάς τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους.

Είπε ακόμα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Έπειτα αναφέρθηκε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, στον οποίο περιλαμβάνονται τέσσερα επίπεδα επιδημιολογικών δεδομένων και κανόνων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα. Όπου υφίσταται συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα είναι υποχρεωτική και απαραίτητη.
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
  • Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 18:51