Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 21 Μαΐου, είναι 3 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.853, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 21 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 98 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.      

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 168. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη, 49 ήταν γυναίκες και το 94% του συνόλου των θανόντων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. 

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 144.078 εργαστηριακά τεστ.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη, ενώ Οι 8 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα κρούσματα, το 55% είναι άνδρες ενώ τα 612 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.436 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία τόνισε πως ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι βέβαιο.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως χρειάζεται η προσοχή όλων μας και αυξημένη εγρήγορση, ιδίως σε περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν πιο εύκολα εστίες μετάδοσης του ιού, όπως οι κλειστοί χώροι, οι περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε επαφές με πολλούς ανθρώπους και φορείς του ιού.

Τσιόδρας: Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο

Σχετικά με τα παιδιά και τον κίνδυνο που αυτά διατρέχουν από τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που έδειξε σημαντική μείωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με τη νόσο.

Η μελέτη, σύμφωνα με τον ίδιο,  χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

«Οι κορωνοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης, το ένζυμο που αποτελεί την «πόρτα» του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα επιστημονικά ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης στη μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτόν, τη θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

«Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από επιστήμονες από τη Βοστώνη, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν να επαναμολυνθούν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γι’αυτόν το σκοπό πειραματόζωα, τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου και έναν μήνα μετά δέχτηκαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπιστώθηκαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα στη μύτη ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες. Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση. Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ασθενούμε ξανά από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος».

 

Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στη μάχη με τον κορωνοϊο

Σε ερώτηση του zougla.gr σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες, και συγκεκριμένα το πώς μπορούν να επηρεαστούν οι διαβητικοί που στην Ελλάδα φτάνουν το 1 εκατομμύριο, αλλά και αυτοί που έχουν ανθεκτική υπέρταση, χαμηλό κλάσμα εξώθησης ή προβλήματα βαλβίδων, ο κ. Τσιόδρας απάντησε τα εξής:

«Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο για τον κορωνοϊό και φυσικά οι άνθρωποι που συνδυάζουν κάποιες από αυτές τις παθήσεις ακόμα περισσότερο. Σας θυμίζω ότι οι διαβητικοί πολλές φορές έχουν και υπέρταση, νεφρική δυσλειτουργία ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο κίνδυνος παραμένει, επιβεβαιώνεται από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει και από δικά μας αρχικά δεδομένα. Σίγουρα υπάρχουν δύο πράγματα που μας ενδιαφέρουν:

  • Αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την αγωγή τους και την παρακολούθηση από τον γιατρό τους, να είναι καλά ρυθμισμένα τα νοσήματά τους, καθώς όσο καλύτερα ρυθμισμένα είναι τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό.  
  • Να τηρούν τα μέτρα με ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια, τα μέτρα που αφορούν απόσταση, κοινωνικό συνωστισμό, τον πολύ στενό κύκλο επαφών, να αποφεύγουν -αν δεν υπάρχει απαραίτητος λόγος- να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να κάνουν τα ραντεβού με τον προσωπικό τους γιατρό, και με τα πρώτα συμπτώματα να συμβουλεύονται τον γιατρό καθώς έχουν ακόμα μια προτεραιότητα παραπάνω στον έλεγχο για την παρουσία του κορωνοϊού.

Ναι οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στη μάχη με τον κορωνοϊο και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για αυτούς».

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

 

Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού.

Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου. Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης