Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου, είναι 10 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.770, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Από τα κρούσματα, το 55.3% είναι άνδρες ενώ τα 610 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.409 με ήδη γνωστό κρούσμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 24 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 90 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 156. Εκ των θανόντων οι 41 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 75 έτη. Το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 71 έτη, ενώ το 96%, έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Οι 10 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί

Σχετικά με ανακοινώσεις από αξιωματούχους του ΠΟΥ, ότι ο ιός μπορεί να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας ο κ. Τσιόδρας δήλωσε: «Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός. Ακόμα μαθαίνουμε το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας, δηλαδή καρδιολογικές και νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις κ.α. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί -ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως π.χ. κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς –και λόγω της δυσπιστίας και των fake news για τα εμβόλια.

Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορωνοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν θα έχουμε εμβόλιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός, ιός δηλαδή που θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από άλλη χώρα ή περιοχή και χωρίς να φτάνει στο μηδέν όλη αυτήν την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Οι ιοί που προκαλούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας.

Η αναφορά αυτή του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα προέκυψε από:

  • Την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε με τον ιό
  • Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στη στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος, όπως μαζικές συναθροίσεις και αγνόηση των μέτρων υγιεινής
  • Την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες, την ώρα που όλοι προσπαθούν σιγά-σιγά να επανέλθουν σε μερική κανονικότητα.

Προγραμματίζονται τέσσερις μελέτες για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Σχετικά με μελέτες που προγραμματίζονται στη χώρα μας για την πορεία και τα χαρακτηριστικά της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε τα εξής:

«Ιδιαίτερα μετά από μια ήπια πορεία του ιού στη χώρα μας, που δεν συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό –ίσως λιγότερο και από το 0.5% του πληθυσμού. Περισσότερα δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την πορεία είναι απαραίτητα. Για αυτόν τον λόγο, ήδη προγραμματίζεται και έχει ξεκινήσει διαδικασία διεξαγωγής τεσσάρων μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

  • Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα.
  • Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας. Ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλ;aχιστον 10.000 από αιμοδότες. Σύντομα θα έχουμε πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα, από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18-65 έτη.
  • Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Η μελέτη αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων και συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα που θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό, πρόταση ερευνητικής ομάδας ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Κρήτης.

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

 

 

Από 18 Μαΐου οι μετακινήσεις στην Εύβοια – Τι ισχύει για Ελαφόνησο και Λευκάδα

Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορvνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια.

Όσον αφορά τη Λευκάδα και την Ελαφόνησο, είπε πως ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, αν όλα πάνε καλά, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ακόμα, τόνισε πως από αυτό το Σάββατο αποφασίστηκε να ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα και επισήμανε πως υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους. Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα.

Κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Υπενθυμίζεται πως πλέον η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας θα μεταδίδεται ζωντανά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα δίνεται γραπτώς. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης