Έντεκα κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε στρατιωτική υγειονομική μονάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο μπήκε ασυμπτωματικός ασθενής με Covid-19 για να υποβληθεί σε προγραμματισμένο χειρουργείο στη Β’ Παθολογική Κλινική. Πριν από την επέμβαση, πραγματοποιήθηκε διαγνωστικό τεστ και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ στο συμβάν αυτό επιμολύνθηκαν ακόμα 10 άτομα. Η Β’ Παθολογική Κλινική, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει και γίνονται οι απαιτούμενες ιχνηλατήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 11 κρούσματα, κάποια αφορούν νοσοκόμες και άλλα ασθενείς στη Β’ Παθολογική Κλινική. Από τους 11 ασθενείς, οι τέσσερις, ένας χθες το βράδυ και τρεις σήμερα, μεταφέρθηκαν στο ΝΙΜΙΤΣ, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Τα συνολικά νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας είναι 21, συμπεριλαμβανομένων και των 11 στην υγειονομική μονάδα. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 2.663.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 36 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 82 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 147. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη, και το 93% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ oι 8 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 55.5% είναι άνδρες ενώ τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.326 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 87.052 διαγνωστικά τεστ.

 

Σχετικά με τα κρούσματα στο 401 νοσοκομείο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη σε διευκρινίσεις, αναφέροντας πως από τα 11 κρούσματα, μόνον το ένα αφορά εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ:

Διευκρινίζεται σε ό,τι αφορά κρούσματα κορωνοϊού “Covid-19” σε Υγειονομική Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι κατόπιν ελέγχου επιβεβαιώθηκε σήμερα, 6 Μαΐου 2020, κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 ΓΣΝΑ. Επιπλέον ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μόνο. Συνεπώς, όπως προκύπτει από τον έλεγχο στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες, μόνο ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ως εκ τούτου οι αναφορές περί «κρουσμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Έκλεισε η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή

 

Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντας πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεωτέρας.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης