Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» η οποία αναμένεται να δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από τη νύχτα της Δευτέρας έως το απόγευμα της Τρίτης. Την ίδια ώρα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Σποράδες, στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία χαρακτηρίζεται επίσης και από πολύ σφοδρούς ανέμους οι οποίοι στα πελάγη θα φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία έχει κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ο μετεωρολόγος Μανώλης Ανανδρανιστάκης, υποδιοικητής της Εθνικής  Μετεωρολογικής Υηπηρεσίας, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε πως το επόμενο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει την Αττική θα είναι σφοδρότερο. Όπως περιγράφει, χιόνια αναμένεται να δούμε και στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας η χιονόπτωση θα είναι ακόμα πιο έντονη σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε αναλυτικά όσα περιγράφει:

 

Επί ποδός βρίσκονται Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Αστυνομία αλλά και άλλοι φορείς και υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο αυτό κύμα με όσο λιγότερα προβλήματα γίνεται. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές. 

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας προχώρησε τελικά η Τροχαία από τις 19:45, καθώς οι συνθήκες καθιστούν επικίνδυνη την κίνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως διευκρινίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ., η διακοπή της κυκλοφορίας γίνεται για λόγους ασφαλείας, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, καθώς ήδη πέφτει πυκνό χιόνι που το έχει «στρώσει» και στο δρόμο από την Κηφισιά και πάνω.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει και για τα δύο ρεύματα, από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τη Λαμία, έως αύριο τις 19.00 το απόγευμα, αλλά η κατάσταση θα εκτιμάται από το πρωί κάθε ώρα και θα αξιολογηθεί σε νέα σύσκεψη, στις 11.00.

Δείτε εδώ: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, πού χρειάζονται αλυσίδες

Οι καιρικές συνθήκες στην Αττική τις επόμενες ώρες:

Τις βραδυνές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21.00 – 23.00 θα ξεκινήσει νέα επιδείνωση του καιρού με τη χιονόπτωση να επηρεάζει αρχικά το βόρειο – βορειοδυτικό – δυτικό τμήμα της Αττικής και σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το βορειοανατολικό – ανατολικό κομμάτι.

Νέα έξαρση χιονοπτώσεων με διάρκεια θα υπάρχει εντός του λεκανοπεδίου από αργά απόψε τη νύχτα έως και το πρωί της Τρίτης με αυξομειώσεις στην ένταση αλλά με χιονόστρωση που τοπικά στα βόρεια – δυτικά και ανατολικά προάστια ενδέχεται να είναι και άνω των 5-10 εκατοστών και σε υψόμετρα άνω των 100-150μ.

Με τα τελευταία δεδομένα, χιονόστρωση θα παρατηρηθεί και στο κέντρο της Αθήνας όμως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το ύψος αυτής.

Δείτε live πώς θα κινηθεί η «Μήδεια», τις επόμενες ώρες:

Για τη δυτική Αττική τα φαινόμενα φαίνεται πως θα ξεκινήσουν μεταξύ 21.00 – 23.00 και θα χιονίζει αξιόλογα από Ασπρόπυργο και δυτικότερα σε Ελευσίνα – Μάνδρα – Μέγαρα – Βίλια – Ερυθρές έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.  Κατά διαστήματα τα φαινόμενα ενδέχεται να παρουσιάζουν ισχυρή ένταση προς το πρωί της Τρίτης έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Ύφεση των φαινομένων περιμένουμε από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Τρίτης.

Ζωντανή εικόνα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας (17ο χλμ.) και από τη λεωφόρο Κηφισίας

Στη βόρεια Αττική κοντά στα μεσάνυχτα Δευτέρας, ξημερώματα Τρίτης, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με έντονες χιονοπτώσεις διαρκείας έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και το μεσημέρι της Τρίτης.

Xιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Στην ανατολική Αττική οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου από αργά απόψε τη νύχτα και προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με διάρκεια έως και το απόγευμα της Τρίτης. Τοπικά έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στα Μεσόγεια και στη βορειοανατολική Αττική τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Στη νότια Αττική θα υπάρξουν παροδικές χιονοπτώσεις από το ξημέρωμα της Τρίτης με εξάρσεις και υφέσεις.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιονόνερο/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι της Τρίτης 16/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Με μπλε αποχρώσεις φαίνεται η βροχή/χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων.

Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από -3 έως 0 στα δυτικά , από -4 έως -1 στα βόρεια , στα κεντρικά και στο λεκανοπέδιο από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά / νότια από -1 έως 3 βαθμούς κελσίου.

Κλειστά έως και την Τετάρτη τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στην Αττική

Χιονοπτώσεις σε Εύβοια και Κρήτη 

Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι με παροδικά έντονες χιονοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας έως και το απόγευμα της Τρίτης. Στη νότια Εύβοια τοπικές χιονοπτώσεις με εξάρσεις – υφέσεις θα παρατηρηθούν έως και τα 100-150μ. υψόμετρο με εναλλαγές χιονόνερου – χιονόπτωσης στα παραθαλάσσια τμήματα.

Στην Κρήτη, οι έντονες βροχοπτώσεις διαρκείας που ξεκίνησαν από τη νύχτα της Κυριακής, θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη με αξιόλογα ποσά βροχής στα πολύ πεδινά – παραθαλάσσια τμήματα κυρίως της βόρειας Κρήτης. Όμως έως την Τρίτη το βράδυ αναμένονται πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και τοπικά στα πεδινά τμήματα. Πιθανότητα για χιονόπτωση υπάρχει και εντός του Ηρακλείου της Κρήτης όπως και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η θερμοκρασία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, έχει πέσει από το πρωί αισθητά, με τον υδράργυρο ακόμη και στις παραθαλάσσιες περιοχές να υποχωρεί κάτω από τους 6 βαθμούς κελσίου, τις απογευματινές ώρες.

Τα σχολεία όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της κακοκαιρίας θα παραμείνουν και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη κλειστά, ενώ η με νέα ανακοίνωση που εξεδόθη από την Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας, οι πολίτες καλούνται μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, αναφέρει για την Κρήτη ότι αύριο Τρίτη, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα επεκταθούν στα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε επίπεδο θύελλας. Την Τετάρτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα διατηρηθούν στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες, βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Στην Πελοπόννησο ο καιρός την Τρίτη θα είναι γενικά καλός στα δυτικά – βόρεια τμήματα με λίγη παροδική συννεφιά. Αναμένονται μόνο παροδικές χιονοπτώσεις μικρής έντασης στη βορειοανατολική – ανατολική Πελοπόννησο έως και τα 150-200μ. υψόμετρο με πιθανότητα έως και τα παραθαλάσσια τμήματα στην ανατολική Κόρινθο και Αργολίδα.

Παγετός στη βόρεια Ελλάδα 

Επίσης μερικός έως ολικός παγετός αναμέμεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και κυρίως για τα ημιορεινά και ορεινά τμήματα με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από -18C έως -5C στα βορειοδυτικά , από -12 έως -1C στα βόρεια – βορειοανατολικά τμήματα , από -10 έως 0 στα κεντρικά τμήματα , στα ανατολικά από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου και στις νησιωτικές περιοχές από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια με πολύ τσουχτερό κρύο και λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από  βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Επί ποδός η  Πολιτική Προστασία – Οδηγίες προς τους πολίτες 

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Σε επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. 

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγές: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μeteoclub.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης