Πιο εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ξεκινά η αστυνομία από το βράδυ του Μ. Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, καθώς πολλοί από αυτούς προσπαθούν να βρουν μία δικαιολογία για να περάσουν το Πάσχα μαζί με φίλους ή συγγενείς.  

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός λόγω των αυστηρών μέτρων που πάρθηκαν από την πολιτεία για τις ημέρες του Πάσχα. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα είναι διπλάσια, ήτοι 300 ευρώ.  Ήδη τα τελευταία 24ωρα πολλοί συμπολίτες μας πήραν το ρίσκο να κάνουν χρήση κωδικών μετακίνησης χωρίς σοβαρό λόγο ενώ αρκετοί αποφάσισαν να μεταβούν στην εκκλησία της περιοχής τους, παρά την απαγόρευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι μέρες είναι κρίσιμες για την εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού, λένε οι αρμόδιοι. «Εάν θέλουμε να γίνει άρση των μέτρων τον Μάιο δηλαδή σε λίγες ημέρες θα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Τα 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα εύκολα μπορούν να δεκαπλασιαστούν. Εάν προσέξουμε όμως, θα μειωθούν και άλλο, άρα θα πάμε σε σταδιακή άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων πιο γρήγορα. Αυτό θα είναι καλό για όλους, κυρίως όμως για την οικονομία της χώρας», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Κρίσιμη ημέρα είναι η Κυριακή του Πάσχα, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί πολίτες θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε σπίτια φίλων και συγγενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτό αποφασίστηκε από τις 9:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δηλαδή αφού κλείσουν τα καταστήματα έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις θα είναι διπλάσια και οι έλεγχοι εντατικοί και εξονυχιστικοί.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ  «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρη Οικονόμου, δεν απαγορεύεται το ψήσιμο του οβελία αλλά ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις λόγω Πάσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης