Διορθώσεις - μπαλώματα ψάχνουν για τον ΕΝΦΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014, 08:37
Διορθώσεις - μπαλώματα ψάχνουν για τον ΕΝΦΙΑ
Σοβαρά λάθη έκανε το υπουργείο οικονομικών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ προκαλώντας πονοκέφαλο στους φορολογούμενους.

Η προχειρότητα με την οποία εφαρμόστηκε ο νέος νόμος έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία σε 457 περιοχές της χώρας για τον υπολογισμό του φόρου στα οικόπεδα. Επίσης, δεν έχει «περάσει» η έκπτωση 60% στα ημιτελή ακίνητα!

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το υπουργείο οικονομικών με ανακοίνωσή του παραδέχεται τα λάθη δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με το εάν θα πληρωθεί κανονικά η πρώτη δόση με τα υπέρογκα ποσά που προβλέπονται στα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Την ίδια στιγμή οι διορθώσεις δεν αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ξενοίκιαστα διαμερίσματα, οι οποίοι χωρίς να έχουν κανένα έσοδο καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου» και προστίθεται: «Ετσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων». Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι σφάλματα ή παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους έως τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των πληρωμών που θα έχουν κάνουν με το τελικό σύνολο ποσό της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη τα παραπάνω.

Ένα από τα κραυγαλέα λάθη έγινε με τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς, για τους οποίους αν και απαλλάσσονται από τον φόρο, εκδόθηκαν κανονικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Το ίδιο και με τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, για τους οποίους εκδόθηκαν σημειώματα χωρίς να αναγνωρίζεται καμία απαλλαγή.
Σε 457 περιοχές της χώρας εφαρμόστηκαν λάθος τιμές κατά τον υπολογισμό του φόρου. Το 2013 είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, στις περιοχές όπου δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα για τον υπολογισμό αποκλειστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αυτές οι τιμές δεν εφαρμόστηκαν όμως κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν οι υψηλότερες τιμές που ισχύουν σε όμορες περιοχές και οι οποίες εκτόξευσαν τα εκκαθαριστικά στα ύψη.

Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσειςτους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμότων μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής καιεπιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.

Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.
Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014, 08:40