Δήμος Αθηναίων: Η κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό - πολεοδομικό καθεστώς ώστε να προστατευθούν τα μνημεία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019, 17:43
Δήμος Αθηναίων: Η κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό - πολεοδομικό καθεστώς ώστε να προστατευθούν τα μνημεία
Να αλλάξει η κυβέρνηση το νομοθετικό- πολεοδομικό καθεστώς ώστε να προστατευθούν μνημεία - τοπόσημα της Αθήνας, από την ανέγερση πέριξ αυτών πολυώροφων κτιρίων, ζητεί ο δήμος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο. Ο τωρινός νόμος, τονίζει σε ανακοίνωσή του, «λόγω προσφάτων τροποποιήσεων δεν προστατεύει επαρκώς τοπόσημα και περιοχές της Αθήνας με μεγάλη ιστορική και συμβολική αξία».

Σύμφωνα με τον δήμο «η περίπτωση των συγκεκριμένων δύο κτιρίων που προορίζονται για ξενοδοχεία αναδεικνύει την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για την ανέγερση του κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου». Για την περίπτωση του ανεγερθέντος ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5, ο δήμος Αθηναίων, επισημαίνει ότι βρίσκεται εκτός ιστορικού κέντρου και εκδόθηκε έγκριση δόμησης (288/2016) και άδεια δόμησης (15/2017), αφού είχαν προηγηθεί πέντε θετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και δύο (του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, για το θέμα του ύψους γνωμοδότησε μετά από ένσταση το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), και μετά από νέα προσφυγή εκδόθηκε θετική δικαστική απόφαση 2551/2018 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Στη συνέχεια εκδόθηκαν η 379/2018 έγκριση δόμησης και η 24/2019 άδεια δόμησης με μικρές τροποποιήσεις εσωτερικού χώρου. Ακόμη υπογραμμίζει ότι στην παραπάνω διαδικασία ο δήμος, μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, έλεγξε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγκρίσεων, τα οποία ήταν πλήρη.

Για την περίπτωση του υπό ανέγερση κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση, ο δήμος τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφανθεί θετικά για την ανέγερση εννιαώροφης οικοδομής με πέργκολα και ασκεπή πισίνα στο δώμα, απόφαση που πρέπει να ανακληθεί. Κατατέθηκε στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4495/17, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προέγκριση για έλεγχο των όρων δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων προέβη σε έλεγχο μόνο του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης και περιορισμούς της περιοχής. Αναμένονται οι υπόλοιπες εγκρίσεις, λόγω Ιστορικού Κέντρου, προκειμένου να κατατεθεί η οικοδομική άδεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019, 17:43