Σουφλί: Δημοπράτηση για εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019, 08:47
Σουφλί: Δημοπράτηση για εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης

Εντός των επόμενων 20 ημερών αναμένεται η δημοπράτηση του έργου «Fire Detection» (πυρανίχνευση), που αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης φωτιάς στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Βαγγέλη Πουλιλιό.

«Στην πρώτη δημοπράτηση αποκλείστηκαν και οι δύο συμμετέχοντες, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, οπότε θα την ξανακάνουμε περίπου σε 20 ημέρες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πουλιλιός, εκτιμώντας πως η τοποθέτηση του συστήματος πυρανίχνευσης θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020 «ένεκα της γραφειοκρατίας και των πιθανών ενστάσεων».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πιλοτικού έργου, θα εγκατασταθεί ένα σύστημα ανίχνευσης φωτιάς στο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, καλύπτοντας σχεδόν το 95% του Εθνικού Πάρκου καθώς κι άλλες δασικές περιοχές εκτός αυτού. Το σύστημα θα περιλαμβάνει θερμικές και οπτικές κάμερες, μετεωρολογικούς σταθμούς, εναλλακτικό σύστημα τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια και συστήματα ασφαλείας. Θα μεταδίδει σήμα σε 24ωρη βάση, προς το κέντρο ελέγχου, που θα εγκατασταθεί στο Σουφλί, ενώ θα χρησιμοποιείται και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Στόχος είναι η συνεχής παρακολούθηση του δάσους για την έγκαιρη αντιμετώπιση διάφορων απειλών, κυρίως φωτιάς αλλά και λοιπόν παράνομων δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου, για το τμήμα που αφορά στον Δήμο Σουφλίου, ανέρχεται σε 412.730 ευρώ.

Το έργο «Fire Detection» υλοποιείται από τον Δήμο Σουφλίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα Βουλγαρία 2014-2020» και έπειτα από σχετική πρόταση της δημοτικής Αρχής, που αφορά στην «Ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων προστασίας της βιοποικιλότητας» με τίτλο «Υψηλή τεχνολογία για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσω έγκαιρης ανίχνευσης φωτιάς σε προστατευόμενες δασικές περιοχές υψηλής σπουδαιότητας». Η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε για χρηματοδότηση, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον Άξονα.

Στο πρόσφατο παρελθόν στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές (στην πλειονότητά τους λόγω πτώσης κεραυνών) και προκλήθηκαν μικρότερες και μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές.

Σημαντικότερη, ως προς την έκταση που κατέκαψε, η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2011 (αιτία εκδήλωσης εμπρησμός από αμέλεια και συγκεκριμένα σπίθες από εξάτμιση αγροτικού μηχανήματος), με τη δορυφορική μέτρηση να εκτιμά την καμένη έκταση στα 57.000 στρέμματα και την προκληθείσα ζημία στη βιοποικιλότητα και στη σύνθεση των βιοτόπων να περιορίζεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου κι όχι στους πυρήνες του, σύμφωνα με τις αρμόδιες δασικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019, 08:49