Από τα καθήκοντά τους απείχαν χθες, όπως και σήμερα, οι δικηγόροι της Καλαμάτας, έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και την έλλειψη μηχανοργάνωσης στα δικαστήρια της πόλης, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση των υψηλών παραβόλων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη.

Σε συνέντευξή του χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε πως η κατάσταση πλέον είναι δραματική και έχει φτάσει στο απροχώρητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοβαρές ελλείψεις

Μιλώντας για τις ελλείψεις στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, είπε πως υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις υπαλλήλων και η κατάσταση έχει ως εξής:

-Με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας ορίστηκαν σε 27, δακτυλογράφων 2 και επιμελητών σε 3. Στην πραγματικότητα, όμως, υπηρετούν 19 υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιμελητής και δακτυλογράφος. Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, λοιπόν, υπάρχουν 8 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κίνηση στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το Πρωτοδικείο έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο. Κάθε μήνα υπάρχουν 11 Τριμελή Πλημμελειοδικεία και 12 Μονομελή Πλημμελειοδικεία, εντός και εκτός έδρας, ένα Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ένα Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων και ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Όσον αφορά στις πολιτικές υποθέσεις έχουμε το μήνα δύο Πολυμελή και οκτώ Μονομελή (Τακτική Διαδικασία, Εκουσία Δικαιοδοσία, Ειδική Διαδικασία) και οι δικαστικοί υπάλληλοι ανταπεξέρχονται με δυσκολία στο αντικείμενό τους, ενώ επιφορτίζονται και με δουλειά άλλων τμημάτων. Επίσης, έχουμε πολλά ασφαλιστικά μέτρα», εξήγησε.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν οι 8 κενές θέσεις των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, των 2 δακτυλογράφων, καθώς και των 3 θέσεων Δικαστικών Επιμελητών.
Παράλληλα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας υπάρχουν σημαντικά κενά. Οι οργανικές θέσεις των γραμματέων είναι 15 και υπηρετούν 10. Υπάρχουν, δηλαδή, 4 κενές οργανικές θέσεις, καθώς μία γραμματέας είναι αποσπασμένη στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας. Αντίστοιχα κενά και προβλήματα παρατηρούνται και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.

Κατάργηση ΦΠΑ

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης. Ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της πόλης, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων, παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων. Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους για εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας απαιτεί την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα ζητά:

-Σταδιακή μείωση ποσοστού 23% του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες με στόχο την πλήρη κατάργησή του

-Κατάργηση των υπέρογκων παραβόλων που καθιστούν απαγορευτική την προσφυγή των πολιτών τη Δικαιοσύνη

-Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης