Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εστίασε στην εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη τους πρώτους πέντε μήνες της διοίκησής του, όσον αφορά τον τομέα της καθαριότητας, αλλά και τους μελλοντικούς στόχους για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

Ο κ. Ζέρβας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έως τώρα προσπάθεια, δηλώνοντας πως, ενώ προεκλογικά η καθαριότητα ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα για την πόλη, μέσα σε αυτούς τους μήνες «έπεσε» αρκετά χαμηλότερα όσον αφορά τα παράπονα των δημοτών. Ωστόσο παραδέχθηκε πως απομένουν αρκετά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν, τονίζοντας πως επιθυμία του είναι «στο τέλος της τετραετίας η καθαριότητα να είναι το καμάρι της Θεσσαλονίκης και όχι το πρόβλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καθαριότητα προεκλογικά ήταν μείζον πρόβλημα για την πόλη και γι’ αυτό δεσμεύτηκα να τεθώ επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Πέντε μήνες μετά, η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί. Από πρώτο πρόβλημα της πόλης, έχει γίνει τέταρτο. Αυτό, όμως, δεν αρκεί» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Παράλληλα άφησε αιχμές σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη πως ο τομέας της καθαριότητας «ήταν στα όρια της διάλυσης, σερνόταν πίσω από την καθημερινότητα. Σε πολλούς τομείς παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν. Μηδέν στους υπόγειους και τους υπέργειους κάδους». Συμπλήρωσε δε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαφυλάξει «τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας» και δεν θα περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που παρελήφθη στον τομέα της καθαριότητας ως «έναν ασθενή έτοιμο να πεθάνει. Το πρώτο που κοιτάξαμε να κάνουμε ήταν να τον σώσουμε και μετά τα υπόλοιπα. Έχουμε τραβήξει μια γραμμή και δεν κοιτάμε πίσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσίασε αναλυτικά τι παρέλαβε η διοίκηση Ζέρβα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και ποιες άμεσες κινήσεις έκανε σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε προμήθειες και συμβάσεις όσον αφορά τους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Στους στόχους για βελτίωση της εικόνας της Θεσσαλονίκης είναι -μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση 1.000 νέων πράσινων κάδων μέσα στο 2020, η συνεχής αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, το συστηματικό σάρωμα καθημερινά σε όλες τις οδούς, η αύξηση της συχνότητας πλυσίματος κάδων, το πλύσιμο δρόμων και πλατειών σε όλες τις κοινότητες.

Τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προανήγγειλαν το αμέσως επόμενο διάστημα τη δημιουργία μιας Ομάδας Ευταξίας και Ανακύκλωσης, αποτελούμενης από 20-25 άτομα, που θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους καταστηματάρχες ρυπαίνουν πεζοδρόμια και δρόμους, αφήνοντας τα χαρτόκουτα έξω από τους κάδους της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων, αλλά και σε πολίτες. 

Η αρχή θα γίνει με ενημέρωση των καταστηματαρχών και των δημοτών για τον κανονισμό λειτουργίας όσον αφορά τα θέματα αποκομιδής και καθαριότητας και στην περίπτωση που απαιτηθεί και σε όσους δεν πειθαρχήσουν τότε θα επιβληθούν και πρόστιμα. Ερωτηθείς ο κ.Ζέρβας εάν θα αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά τα «κομμάτια» του δήμου που θεωρεί πως παρουσιάζουν «αδυναμίες» -όπως έπραξε αρχικά με την υπηρεσία Καθαριότητας και τώρα με τη Βιώσιμη Κινητικότητα-, απάντησε: «Ο μόνος σίγουρος είμαι εγώ, ως δήμαρχος, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δεν το λέω εκφοβιστικά. Θα το πράττω για οποιοδήποτε κομμάτι διοίκησης κρίνω πως χρειάζεται βελτίωση και θα έχω προσωπική συμμετοχή θέλοντας να δώσω ιδιαίτερο βάρος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: voria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης