Το πολιτικό τους «παρών» δήλωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, οι καταδικασμένοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης οι οποίοι εμφανίστηκαν το πρωί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, έχοντας στο πλευρό τους πολλούς υποστηρικτές τους οι οποίοι τους καταχειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης, ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» της έντασης στο δικαστήριο.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη ήταν μάλιστα η πρώτη του εμφάνιση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η οποία συνοδεύτηκε από τις προσφιλείς του «κορώνες», δίνοντας έτσι το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει κατά τη διάρκεια της δίκης. Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να αξιοποιήσει για την υπεράσπισή του, τα εκλογικά αποτελέσματα σε χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, για να δηλώσει με… κομπασμό: « Είμαι μέλος ενός κόμματος από αυτά που κυριαρχούν τώρα σε όλη την Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη «βροχή» ενστάσεων από την υπεράσπιση και την ανάγνωση από τον εισαγγελέα του περιεχομένου της έφεσης που έχει ασκηθεί για την επιβολή αυστηρότερων ποινών στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο  Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε το λόγο και είπε: «Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία και την αποκρούω. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου θέση αλλά του προέδρου εφετών και εισηγητή δικαστικού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την αθώωση. Στην πρωτοβάθμια δίκη η εισαγγελέας της έδρας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρόταση της αποδόμησε την κατηγορία και απέδειξε με ακράδαντα επιχειρήματα την αθωότητα μου. Σκοπός είναι ένας να πλήξει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών θέσεων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ο οποίος συνέταξε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Μπαλτάκου, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τις πιέσεις προς τον εισαγγελέα που συνέταξε την κατηγορία. Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι είμαι ο μοναδικός πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση επικοινωνιών, μου απαγορεύεται να ομιλώ με στενούς ανθρώπους περιβάλλοντος μου, συνεργάτες μου στην εργασία μου και κόμμα. Θα αποδείξω την αθωότητα μου. Ως μέλος επιτροπών της Βουλής υπερασπίστηκα ανεξαρτησία δικαιοσύνης».

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Λαγός όταν οι συνήγοροι του ζήτησαν, για δεύτερη φορά, από την έναρξη της δίκης, την αναστολή της εκτέλεσης ποινής του.

«Η δίκη είναι καθαρά πολιτική» ανέφερε ο κατηγορούμενος ευρωβουλευτής ο οποίος δήλωσε «υπερήφανος Έλληνας εθνικιστής» ενώ αναφερόμενος στο αίτημα του είπε πως γνωρίζει ότι δεν θα γίνει δεκτό. «Ζούμε σε ένα τυραννικό καθεστώς και όχι σε δημοκρατία» είπε κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις και για φίμωση του καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του στην ευρωβουλή. «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή σε καμία πράξη… Λένε ψέματα στέλνοντας στη φυλακή 48 αθώους σε ένα κανιβαλισμό που δεν έχει προηγούμενο… Δηλώνω αμετανόητος όχι για τις πράξεις μου γιατί δεν έκανα τίποτα, αλλά γιατί αγωνίστηκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πρωτάκουστο επτά αρχηγοί σε εγκληματική οργάνωση ενώ επτά χρόνια ακούγαμε για την αρχή ενός αρχηγού. Το ότι είναι στη φυλακή με στενοχωρεί πάρα πολύ. Είμαι 38 μήνες φυλακισμένος. Γνωρίζουν ότι λένε ψέματα και έχουν στείλει φυλακή 48 αθώους. Επί εννέα χρόνια εμείς βαλλόμεθα πανταχόθεν. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στα ΜΜΕ. Είναι αστείο πως εγώ εκφράζω ναζισμό και φασισμό στην Ελλάδα που έχω γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα», είπε ο Γιάννης Λαγός.

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος ενώ νωρίτερα είχε προτείνει ν’ απορριφθεί, η ένσταση απαραδέκτου της εφέσεως του Εισαγγελέα Εφετών με την οποία κρίθηκαν χαμηλές οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και  για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Το λόγο έλαβε και ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέροντας: «Υπάρχει μόνο μία ειδική αναφορά στο πρόσωπο μου στην έφεση του Εισαγγελέα για μία δήλωση που δεν είναι δική μου. Από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Η αναφορά αυτή στο πρόσωπο μου είναι ψευδής. Υπήρχαν εκείνη την ημέρα πολλές δηλώσεις δικές μου που ξεκινούσαν από την καταδίκη εγκλήματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίθει ψευδών».

Το δικαστήριο συμφώνησε με την εισαγγελέα κι απέρριψε τη σχετική ένσταση.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την κλήτευση του στο δικαστήριο με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν αρχικά ότι είναι άκυρη και στη συνέχεια ότι έχει γίνει πλαστογραφία στην υπογραφή του στο έγγραφο. «Δέστε εάν υπάρχει σχέση αυτή της υπογραφής με όσα έχετε στη δικογραφία. Είναι πλαστή η υπογραφή του» ανέφερε ο Δημ. Παπαδέλης, δικηγόρος του Νικ. Μιχαλολιάκου.

Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι κατά τη γνώμη της «το έγγραφο είναι γνήσιο αλλά σε κάθε περίπτωση η ένσταση είναι απαράδεκτη, διότι πρέπει να κατονομάσει πλαστογράφο».

Ο κ. Παπαδέλης επέμεινε και ζήτησε να διακόψει το δικαστήριο και να κληθούν οι ιατροί του Νικ. Μιχαλιάκου για να καταθέσουν εάν ήταν σε θέση να υπογράψει. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης