Φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Επτά χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του γιου της, στο Κερατσίνι, οι μνήμες για τη Μάγδα Φύσσα είναι ακόμη νωπές. Το Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε ο εφιάλτης  για τη μητέρα του Παύλου Φύσσα μαθαίνοντας πως ο γιος της είχε πέσει νεκρός, μαχαιρωμένος από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη δύναμη που τη διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια, η Μάγδα Φύσσα, ξεκίνησε να καταθέτει  στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

«Πείτε μας τί ξέρετε για αυτή την υπόθεση;», τη ρώτησε η Πρόεδρος κι η Μάγδα Φύσσα απάντησε:
«Τι ξέρω για αυτή την υπόθεση; Για τον Παύλο να μιλήσουμε. Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου».

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα αναφέρθηκε στην τελευταία φορά που είδε το γιο της και τίποτα, όπως είπε, δεν προμήνυε το κακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 17 Σεπτεμβρίου χαιρετηθήκαμε. Θα πήγαιναν να πιούν καφέ με την κοπέλα του τη Χρύσα και μετά θα έψαχναν να βρουν να δουν τη μπάλα. Θα πήγαινα στην κόρη μου και είπαμε θα τα πούμε το πρωί. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 χτυπά το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι ο κουνιάδος της που ζητά να ανοίξει την πόρτα. Σηκωθήκαμε πάνω ξέροντας, ότι κάτι κακό είχε συμβεί γιατί ήταν αργά. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω τον σύζυγό μου, ένα ωχρό πλάσμα που δε βρίσκει λόγια να μας πει. Τον ρώτησα τί συμβαίνει και ποιος είναι;  Δεν έχει γίνει κάτι κακό, ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο. Δεν το πίστεψα, δεν θα με ανησυχούσε αν ήταν κάτι απλό ο Παύλος. Έφυγα για το νοσοκομείο, ρωτούσα αλλά κανείς δεν απαντούσε. «Τίποτα δεν έχει» μου έλεγαν. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, ήταν παρά πολύς κόσμος αλλά κανείς δεν μου έλεγε τίποτα. Ρωτούσα τους γιατρούς «που είναι το παιδί μου, τί συμβαίνει;» και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό αλλά δεν ήξερα ποσό κακό. Τους πίεσα πολύ να μου πουν. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε ο Παύλος δεν ζει. Ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και πως το δολοφόνο τον πιάσανε. Μου είπε ότι δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές… Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ισοπεδώθηκαν όλα. Με όσο κουράγιο είχα, ζήτησα να τον δω. Πήγα και τον είδα. Προσπάθησα να τον ζεστάνω και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πως να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου από τη μια στιγμή στην άλλη».

Η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Παύλος, όπως της είχαν αναφέρει οι φίλοι του με τους οποίους ήταν μαζί εκείνο το βράδυ ο αντιφασίστας μουσικός, παρακολουθώντας τον ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια στο Κερατσίνι. Εκεί όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά με τα μέλη της Χρυσής Αυγής που στη συνέχεια τον καταδίωξαν.

«Μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δυο παιδιά με ρούχα παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής ανάποδα. Φάνηκαν να δυσανασχετούν. Ήταν ο Άγγος και ο Μιχαλάρος. Υπήρχε μια κινητικότητα από αυτούς. Αφού τελείωσε η μπάλα, πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι. Το πρώτο αυτοκίνητο είναι του Ρουπακιά. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο  Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από 5 άτομα πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές από το μαγαζί. Οι μηχανές γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη. Το τάγμα αρχίζει τις βρισιές και κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν. Ο Παύλος είπε: «Τώρα τρέχουμε». Τα παιδιά έτρεξαν αλλά ο Παύλος έμεινε πίσω και τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν ανά τριάδες να περνάνε να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες αλλά δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω. Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει».

Η Μάγδα Φύσσα τόνισε στην κατάθεσή της επίσης, πως οι αστυνομικοί «αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του. «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνεχίζεται.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού είχε υποβάλει αίτημα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και ιδίως της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, κάνοντας λόγο  για ελεγχόμενα μέσα και «τηλεαλητεία» των μέσων ενημέρωσης. Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η συναίνεση όλων των παραγόντων, ανεξαρτήτως αν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε το αίτημα.

Δείτε τις εικόνες που εξασφάλισε η κάμερα της« Ζούγκλας» εντός του Εφετείου:

Δείτε τις εικόνες από την αντιφασιστική πορεία συγκέντρωσης:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης