Πολίτες με χρέη χιλιάδων ευρώ που «ασπάστηκαν» το δόγμα του Αρτέμη Σώρρα κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία είναι βασικός κατηγορούμενος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

«Δεν είχα τη δυνατότητα να πληρώσω και δεν υπήρχε ρύθμιση τότε», κατέθεσε στο δικαστήριο οφειλέτης 50.000 ευρώ που πίστεψε το «όνειρο» το οποίο μοίραζε αφειδώς ο Αρτέμης Σώρρας και απέστειλε εξώδικη δήλωση στην Εφορία, νομίζοντας πως τα χρέη του θα εξαφανιστούν δια… μαγείας!  « Πήγα στο Καματερό σε ένα γραφείο και μου είπαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν εξώδικες δηλώσεις προς τα ταμεία…Δεν το πίστεψα, αλλά σκέφτηκα μία στο εκατομμύριο να ισχύει, γιατί να είμαι απ’ έξω;», είπε ο μάρτυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλος οφειλέτης με χρέη 150.000 ευρώ, λογιστής στο επάγγελμα, κατέθεσε πως είχε την εντύπωση ότι ο Αρτέμης Σώρρας διέθετε τα δισεκατομμύρια που ισχυριζόταν ότι είχε. «Η αντίληψη μου είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι υπαρκτά. Αυτό έχω αποκομίσει. Τα 600 δισεκ. γράφτηκαν ξαφνικά στον προϋπολογισμό το 2015 μέχρι σήμερα. Τα είδα ξαφνικά εκεί ενώ πριν δεν ήταν…

Πρόεδρος: Δηλαδή πιστεύετε ότι το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε να τα πάρει;

Μάρτυρας: Αν ασχολείσαι με αυτά πολλά χρόνια, το καταλαβαίνεις. Είμαι βιοτέχνης, αλλά ξέρω από λογιστικά. Ήταν πολύ μεγάλο νούμερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας μίλησε και για την εικόνα που είχε σχηματίσει για τον ίδιο το Σώρρα, υποστηρίζοντας: «Ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος, όπως όλοι. Ήταν έξυπνος, αλλά δεν του έκανα και ψυχογράφημα. Δεν ερχόταν με τη Rolls Royce. Τον είχα δει 2-3 φορές, δεν παίζαμε και καρπαζιές..»

Σύμφωνα πάντως με προϊστάμενο της Εφορίας που κατέθεσε, το δημόσιο ζημιώθηκε, αν και ουδείς από τους οφειλέτες οι οποίοι απέστειλαν τα επίμαχα εξώδικα, είχε διαφορετική μεταχείριση.

Πρόεδρος: Τότε γιατί λέτε ότι υπέστη ζημία το Δημόσιο; Αφού λέτε ότι και εκείνοι  ακολούθησαν τη μοίρα όλων των φορολογουμένων…

Μάρτυρας: Επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την καθυστέρηση στις εισπράξεις. Η χρονική καθυστέρηση των 60 ημερών μέχρι να απαντήσουμε στα εξώδικα ήταν η ζημία. Η βασική επιδίωξη είναι όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν στην ώρα τους. Αν δεν έρχονται οικειοθελώς θα υπάρξει πρόβλημα.

Πολ. Αγωγή: Τα εξώδικα ήταν ικανά να διαταράξουν τον κρατικό μηχανισμό;

Μάρτυρας: Δεν πάμε σωστά έτσι. Τα αναγκαστικά μέτρα έχουν κόστος και δεν αποδίδουν πάντα.

Πολ. Αγωγή: Από αυτή την υπόθεση ζημιώθηκε το κράτος;

Μάρτυρας: Πιστεύω πως ναι…

Υπεράσπιση:  Μπορείτε να μου πείτε μία συγκεκριμένη ζημιά;

Μάρτυρας: Όχι,  δεν το ξέρω.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο ενώ η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί μέχρι τις  16 Δεκεμβρίου οπότε και λήγει το 18μηνο που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για τον προφυλακισμένο Αρτέμη Σώρρα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης