Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Συνεχίστηκε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», λίγες ώρες μετά τη λήξη του συναγερμού με τον κατηγορούμενο, κρατούμενο στη Β πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη διαπίστωση πως τα τεστ των κρατουμένων ήταν αρνητικά στον COVID-19, η δίκη συνεχίστηκε κανονικά.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Τούρκου κατηγορούμενου Εξακάλ Βολκάν, που χρησιμοποιήθηκε ως διερμηνέας του νεκρού Τούρκου Σερχάν Μπασκάλ (σ.σ. ένας από τους εννέα νεκρούς που σχετίζονται με την υπόθεση του «Noor 1»).

Ο Μπασκάλ μαζί με τρεις Τούρκους είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε σχεδόν ένας τόνος από το φορτίο της ηρωίνης του «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Μπασκάλ είχε συναντηθεί στην καντίνα Τελωνείου. Του είχε πει πως θα έφτιαχνε μια εταιρεία για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών από την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον ήθελε ως διερμηνέα για 15 ημέρες με 50 ευρώ την ημέρα.

Και ο Βολκάν αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του… νεκρού Μπασκάλ, όπως είχαν υποστηρίξει στις δικές τους απολογίες προχθές Τρίτη και οι τρεις Τούρκοι συγκατηγορούμενοί του οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Έπεσε σε αντιφάσεις

Όμως προέκυψαν αντιφάσεις σε σχέση με όσα είχε πει ο κατηγορούμενος στην ανάκριση, προκαλώντας την παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Κουφούδη.

Πρόεδρος: Κάποιος δεν λέει την αλήθεια ή δεν λέει όλη την αλήθεια… Άλλα είπατε στην Ανάκριση. Όλη η συμφωνία είχε γίνει με τον Μεντίν είχατε πει. Τώρα μας λέτε για τον Μπασκάλ. «Εγώ δεν είχα απευθείας επαφή με τον Μπασκάλ» είχατε πει στην ανάκριση.

Βολκάν: Είχα πρόβλημα με τον δικηγόρο. Τέσσερις μήνες δεν μου είχε φέρει τίποτα να διαβάσω.

Πρόεδρος: Όλα αναιρούνται όσα είπατε στην ανάκριση. Όλοι σας έρχεστε και λέτε διαφορετικά πράγματα.

Διαβάστε τι είπε στη σημερινή κατάθεση:

«Ο Μπασκάλ έδινε εντολές στον Μεντίν για τις περιοχές που θα πάμε για να δούμε αποθήκες στο Κορωπί».

Αντιφάσεις προέκυψαν και ως προς την αποθήκη όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.

Όπως είπε ο Βολκάν, ο Μεντίν νοίκιασε την αποθήκη από τον ιδιοκτήτη, χωρίς την παρουσία του Μπασκάλ, δίνοντας 2.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συγκατηγορούμενός του, Μεντίν, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έδωσε 2.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της αποθήκης.

«Άρα ο ένας από τους δύο λέει ψέματα ή μπορεί να λένε ψέματα και οι δύο» παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Αναφερόμενος στη μεταφορά των 800 κιλών ηρωίνης στην αποθήκη στο Κορωπί, όπου συμμετείχε και ο ίδιος στο ξεφόρτωμα του φορτίου από όχημα, μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Μεντίν, ο Βολκάν είπε:

«Όταν τον ρώτησα, μου είπε ότι είναι μαρμαρόσκονη, αντιλήφθηκα ότι ήταν ναρκωτικά. Ήμουν 12-13 μέρες διερμηνέας. Ο Μπασκάλ υποτίθεται ήταν επαγγελματίας, ότι είχε φορτηγά. Έκανε τον ρόλο του πολύ καλά, γιατί με κορόιδεψε. Από τη στιγμή που μπήκαν τα ναρκωτικά στην υποψία μου, εκεί αλλάζω χαρακτήρα και βλέπω τον Μπασκάλ ως μαφιόζο. Θεώρησα ότι είναι πανάκριβα τα ναρκωτικά και ότι είχε πολλή δύναμη. Θα γλιτώσω τη ζωή μου και θα απομακρυνθώ. Έπρεπε να μην αντιληφθούν ο Μπασκάλ και ο Μεντίν ότι ξέρω εγώ ότι ήταν ναρκωτικά. Ξεφορτώσαμε, τα κατεβάσαμε».

Ερωτηθείς γιατί δεν κατήγγειλε τη μεταφορά των ναρκωτικών στην Αστυνομία, απάντησε:

«Αν είχα πάει στην Αστυνομία, θεώρησα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ζήσω. Δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Θεωρούσα ότι ο Μπασκάλ με παρακολουθούσε. Μπορεί να κατάλαβε ότι είχα καταλάβει. Επέλεξα να μην πεθάνω γιατί, αν έπαιρνα την Αστυνομία, δεν θα ήμουν εδώ».

Το ραντεβού στη βίλα του Γιαννουσάκη

Μετά την πρώτη μεταφορά των ναρκωτικών στην αποθήκη στο Κορωπί, ο Βολκάν αναφέρθηκε και στο ραντεβού που είχαν μαζί με τον Μεντίν στη βίλα του συγκατηγορούμενού του Ευθύμιου Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη. Ο κατηγορούμενος περιέγραψε:

«Μου λέει “πάμε στη Φιλοθέη”. Έχουμε ραντεβού 6 η ώρα. Στη Φιλοθέη πήγαμε μόνοι μας. Δεν ανέφερα για τα εμπορεύματα. Έκανα τον χαζό. Με αφήνει έξω από την καφετέρια, μου λέει “κάτσε”. Έρχεται, καθόμαστε. Δεν μιλούσε. Έστελνε μηνύματα. Τον έβλεπα ανήσυχο, νευριασμένο, αγχωμένο. Μου λέει “πάμε να φύγουμε”. “Πάλι ακυρώθηκε” του λέω. “Κόφ΄ το, μη ρωτάς, πάμε να φύγουμε. Πάμε στην αποθήκη να δούμε αν όλα πάνε καλά” μου είπε. Στον δρόμο ήταν αγχωμένος, ανήσυχος».

Πρόεδρος: Δεν ήρθαν οι επιχειρηματίες. Γιατί έπρεπε να πάτε στην αποθήκη; Γιατί δεν πήγατε σπίτι σας;

Βολκάν: Δεν πήγα στην Αστυνομία. Με είχε δέσει. Δεν μπορούσα να φύγω αν δεν τελείωνε η δουλειά.

Στην αποθήκη ήταν οι συγκατηγορούμενοί τους Μπασκάλ, Ακάμπεϊ και Ακ. Εκεί συνελήφθησαν από τους λιμενικούς.

Η εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου επισήμανε ότι στις προηγούμενες απολογίες του αναφερόταν μόνο στον Μεντίν, όχι στον Μπασκάλ.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τον απειλούσε.

«Ο Μπασκάλ είχε στείλει ανθρώπους στο κελί. Να τα έπαιρνα πάνω μου και θα μου έδιναν λεφτά. Θα έβγαινε έξω και θα βοηθούσε τον Μεντίν και μένα» ισχυρίστηκε.

Η εισαγγελική λειτουργός παρατήρησε πως πρώτη φορά σήμερα ο κατηγορούμενος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής στη μεταφορά.

«Αποφασίσατε μόνο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο να πείτε; Ούτε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο το είπατε που είχε πεθάνει ο Μπασκάλ» διερωτήθηκε η κ. Βλάχου.

Υπενθυμίζεται πως και οι τρεις καταδικασμένοι σε ισόβια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο στις απολογίες τους την περασμένη Τρίτη είχαν υποστηρίξει πως «εγκέφαλος» ήταν ο Μπασκάλ.

Όμως είναι νεκρός και δεν μπορεί να απαντήσει…

Η δίκη συνεχίζεται την 1η Ιουλίου με ερωτήσεις παραγόντων της δίκης στον κατηγορούμενο Βολκάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης