Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, Δευτέρα, η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου έδωσε στους παράγοντες της δίκης, μηνύματα του δορυφορικού τηλεφώνου του ναρκόπλοιου με συνεργάτη της ναυτιλιακής εταιρείας του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο ως Χαμάντα με το όνομα Kana Fani.

Ειδικότερα, προκύπτει ένα μήνυμα με το κινητό τηλέφωνο 971506793062 στις 24/5/2014 που αφορά απενεργοποίηση της σύνδεσης του τηλεφώνου.

Σύμφωνα με διερμηνέα που προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, το μήνυμα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακαλώ ξαναχρεώστε το λογαριασμό σας. Το υπόλοιπο σας είναι 4 δολάρια ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα η Εισαγγελέας είχε παρουσιάσει και σειρά τηλεφωνικών κλήσεων του δορυφορικού τηλεφώνου με κινητά τηλέφωνα.

Ανάμεσα σε αυτά τα κινητά τηλέφωνα ήταν αυτό που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος φερόμενος ως ναυλωτής του «Noor 1», Γιώργος Μπουρδούβαλης αλλά και ο συνεργάτης του κατηγορούμενου Ευθ. Γιαννουσάκη, Χαμάντα.

Πρόκειται για στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και προστίθενται στη δικογραφία, έξι χρόνια μετά τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης, καθώς το δορυφορικό τηλέφωνο του ναρκόπλοιου βρέθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τότε η Ζούγκλα είχε καταγράψει τη σχετική επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος με την ανεύρεση του δορυφορικού τηλεφώνου που σήμερα ρίχνει φως στις επικοινωνίες του πλοίου με εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Στην ίδια επιχείρηση οι λιμενικοί είχαν βρει και ένα δεύτερο δορυφορικό τηλέφωνο αλλά και μία κάρτα μνήμης.

Από την ανάλυση τους στα εργαστήρια της Αστυνομίας, δεν προέκυψε ότι έχει χρησιμοποιηθεί το δεύτερο τηλέφωνο, ούτε η κάρτα μνήμης.

Απολογήθηκε ο …αποθηκάριος της ηρωίνης

Σήμερα απολογήθηκαν στο δικαστήριο δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση της μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε 18 έτη κάθειρξη Κωνσταντίνος Καρτσώνης ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά του ενός τόνου από τους 2,1 τόνους ηρωίνης σε αποθήκη ιδιοκτησίας του στο Κορωπί και ο Ιρανός κατηγορούμενος Μπονιάντ που επέβαινε στο «Noor 1» και είχε συμμετάσχει στη μεταφορά των ναρκωτικών στην αποθήκη.

Στην απολογία του ο 38χρονος σήμερα Κ. Καρτσώνης ανέφερε ότι γνώριζε τον συγκατηγορούμενο του Ευθύμιο Γιαννουσάκη περίπου 15 χρόνια. Είχαν επαγγελματική σχέση καθώς ασχολείται με αλουμινοκατασκευές και ο Γιαννουσάκης που έδινε δουλειές για τα μαγαζιά που είχε.

Ο Κ. Καρτσώνης περιγράφει:

«Ένα μήνα πριν έρθει το καράβι, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: θα σε χρειαστώ να κάνουμε ένα ραντεβού να μιλήσουμε. Θα έρθει ένα καράβι και θέλω να κάνεις κάτι δουλειές.Μια ράμπα να μπαινοβγαίνει το πλήρωμα στο καράβι.

Σκέφτομαι να κάνω μια επιχείρηση να φέρνω σκραπ από το εξωτερικό. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις.

Του λέω, έχω κάποιον χώρο, αν σας κάνει τον νοικιάζετε.

Οι αποθήκες μας είναι 16 στρέμματα οικόπεδο».

Λίγες ημέρες μετά έγινε η δεύτερη συνάντηση. Ο κατηγορούμενος αναφέρει:

«Με πήρε τηλέφωνο να βρεθούμε να δει το οικόπεδο στο Κορωπί. Ήρθε ο κ. Γιαννουσάκης μαζί με έναν ακόμα κύριο. Ήρθε με μηχανάκι. Ένας μελαμψός που μου συστήθηκε ως συνεργάτης. Μου λέει ότι αυτός είναι που θα κάνουν την επιχείρηση με το σκραπ και ότι τον βοηθάει ο κ. Σαχίντ που είναι συνεργάτης στο Ντουμπάι. Μετά ήρθε και ο κ. Λάγιος (ΣΣ συγκατηγορούμενος τότε συνεργάτης του Γιαννουσάκη) αλλά ήταν μακριά. Ήρθε με άλλο όχημα».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη διαπίστωσε αντιφάσεις σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει ο κατηγορούμενος κατά το παρελθόν σε σχέση και τη σημερινή απολογία του ως προς τον τόπο και χρόνο των συναντήσεων με το Γιαννουσάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην πρώτη κατάθεση στον ανακριτή λέτε ότι σας ζήτησε για να δουν την αποθήκη οι συνεργάτες του Γιαννουσάκη. Δεν είπατε τίποτα περί Σαχίντ και Λάγιου.

Σήμερα θα δώσετε τελείως διαφορετική απολογία με βάση αυτά που θυμόσαστε; Την πρώτη φορά 22/6/14 γιατί δεν τα είπατε αυτά;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Από το άγχος, το στρες. Όταν έφτασε το καράβι και πήγα στον χώρο, μόνο τον κ. Γιαννουσάκη ήξερα και με αυτόν είχα τα τηλεφωνήματα. Πήγα στην Ελευσίνα. Όταν έφτασα ήταν 3-4 αυτοκίνητα εκεί. Ο κ. Λάγιος, το πλήρωμα και ο κ. Κουρούβανης, φίλος και συνεργάτης του μου είπε ο Γιαννουσάκης. Ήταν και ο κύριος Σαχίντ. Την ώρα που έφτασα, είδα που βάζανε σακούλες και σακ βουαγιάζ. Το πλήρωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πλήρωμα αναφέρει εσάς και τον κ. Λάγιο…

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Δεν είχα δουλειά με τα σκουπίδια του καραβιού τις σακούλες και τα σακ βουαγιάζ.

Στη συνέχεια περιγράφει τι έγινε στην αποθήκη του στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε τμήμα του φορτίου του «λευκού θανάτου».

«Με το που μπήκα μέσα ήρθε ο Κουρούβανης, ο Λάγιος, ο Μπονιάντ και ο Σαχίντ. Ο κ. Γιαννουσάκης μου είπε ο Μπονιάντ κάπου να κοιμηθεί. Μου λέει δεν θα είναι για πολύ. Μου είπε ότι θέλει να αφήσει κάποια πράγματα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμβόλαιο δεν υπογράψατε;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Δεν υπέγραψα. Όταν τον άλλο τον γνωρίζεις 15 χρονια. Μπορεί από χαζομάρα μου, από κουταμάρα μου το έκανα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Ιρανό Μπονιάντ, κατηγορούμενο που επέβαινε στο «Noor 1» κατά τη μεταφορά των ναρκωτικών ο οποίος συμμετείχε και στη μεταφορά των ναρκωτικών στην αποθήκη.

Όπως είπε, ο Ιρανός μαζί με τον συμπατριώτη του Αχμέντ Σαχίντ (Σ.Σ. τον οποίο είχε παρουσιάσει ως συνεργάτη του ο Γιαννουσάκης), αγκαλιάστηκαν όταν συναντήθηκαν στην αποθήκη.

Ας σημειωθεί πως ο Σαχίντ διέφυγε στο εξωτερικό αεροπορικώς την ίδια ημέρα που το Λιμενικό Σώμα έκανε έφοδο στην αποθήκη όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.

Ως προς τον κατηγορούμενο Β. Κουρούβανη που θα υποναύλωνε το «Noor 1» για μεταφορά πετρελαίου στο Ρίο της Πάτρας από τη Λιβύη, ρωτήθηκε από την πρόεδρο καθώς σε προηγούμενη κατάθεση του είχε πει ότι κουβαλούσε σακούλες με ναρκωτικά.

«Το ξέρω ότι το είπα. Μπορεί να είναι λάθος. Δεν τον είδα να κουβαλάε».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το περιγράψατε λάθος; Είπατε τα κουβαλούσε ο Κουρούβανης…

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Δεν ξέρω γιατί το είπα. Επειδή μου συστήθηκε στην αποθήκη.

Δεν τον είδα να ακουμπάει πράγματα.

Καθ’ υπόδειξη του δικηγόρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην πείτε για Κουρούβανη και να πείτε άλλα πράγματα… Γιατί σας τα έλεγε και γιατί τα ακολουθήσατε;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Δεν μου άρεσε αυτά που μου έλεγε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχε κάποιο λόγο;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Ο λόγος ήταν για να πάρω το χαρτί της τοξικομανίας (ΣΣ στην πρώτη απολογία του είχε δεχθεί πως το φορτίο ήταν χασίς, ενώ τώρα το αρνείται)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι θα βοηθούσε η ιδιότητα της τοξικομανίας η απόκρυψη Κουρούβανη;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Κουρούβανη δεν γνώριζα. Ένα Βασίλη γνώριζα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αλλάζει δικηγόρο και ό,τι ξέρει για τα ναρκωτικά που είπε στην ανάκριση.

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Εγώ έμαθα από το τελευταίο δρομολόγιο για τα ναρκωτικά.

Γι’ αυτό άφησα το δικηγόρο.

Πήρα καθοδήγηση από το δικηγόρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα δεν πήρατε;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Γνώρισα για τα ναρκωτικά στο τελευταίο δρομολόγιο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλοι οι κατηγορούμενοι λένε ότι είχε έντονη μυρωδιά. Εσάς δεν σας έκανε εντύπωση;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Δεν φόρτωσα, ούτε ξεφόρτωσα, μόνο ο Γιαννουσάκης.

 

Η σκάλα και το …ρύζι στο «Noor 1»

Ως προς το ρόλο του, είπε πως είχε πάει στο πλοίο να παραδώσει μια σκάλα για να κατεβαίνει το πλήρωμα και ότι ο Γιαννουσάκης του είχε πει πως μεταφέρει ρύζι.

Όπως είπε, ο Γιαννουσάκης του ζήτησε να φορτώσουν κάποια πράγματα γιατί δεν έχει μεταφορικό μέσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τα πήρε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα πήγε στην αποθήκη; Εσείς με ποια ιδιότητα; Γιατί πήγατε;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Χαζά πήγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το μεταφορέα κάνατε; Εσείς θα πηγαίνατε τη ράμπα… Γιατί πήγατε να πάρετε τα πράγματα που σας είπε ο Γιαννουσάκης;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Φιλική εξυπηρέτηση.

Από χαζομάρα μου πήγα και τα πήρα τα πράγματα. Δεν ήξερα πως να αντιδράσω.

Θα έμπλεκε η οικογένεια μου. Πήγα και τα πήρα τα πράγματα.

Δεν τα πήγα στο οικόπεδο μου από τη στιγμή που γνώριζα τι είναι. Δεν ήθελα να βάλω σε λούκι την οικογένεια μου. Έψαξα και βρήκα το κοτέτσι εγκαταλελειμμένο κτίριο, για να πετάξω τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα κρύψατε για να μην τα κλέψουνε, λέτε στον ανακριτή…

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Από τον φόβο μου τα πέταξα, αλλά να μην τραβάνε την προσοχή. Αν τα κλέβανε τα ναρκωτικά, δεν θα ήμουν εδώ να μιλήσω. Είναι δύσκολη η θέση μου πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Δεν μπορούσα να πάω στην Αστυνομία και να πω πάρτε τα. Θα είχα μεγάλο πρόβλημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν γνώριζα ότι ήταν ηρωίνη δεν θα το έκανα, λέτε…

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Για χασίς μπορεί να το έκανα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε στην απολογία σας ότι είστε θύμα; Γιατί; Δεν εκβιαστήκατε, κανείς δεν σας απείλησε, κανένα φόβο δεν έχετε αισθανθεί. Γιατί θύμα;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Έκανα εξυπηρετήσεις. Θύμα γιατί δεν γνώριζα τι κουβάλαγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο καπετάνιος και ο αξιωματικός λένε ότι εσείς και ο Λάγιος ξεφορτώσατε και σας βοηθησε και το πλήρωμα…

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Ήταν συνεννόηση μεταξύ τους για να ξεφορτωθούν πράγματα και να τα φορτωθούμε εμείς.

Δεν τα έπιασα στα χέρια μου. Δεν τα κουβάλησα.

Εγώ τα έπιασα στα χέρια μου στο τελευταίο δρομολόγιο που τα πέταξα στο κοτέτσι.

Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε:

“Ζητάω συγνώμη για τις πράξεις μου. Πλέον έχω καταλάβει το λάθος μου.

Το κακό που έχω κάνει στην οικογένεια μου”.

Στο σημείο αυτό τον διακόπτει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη η οποία παρατήρησε:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνατε κακό μόνο στην οικογένεια σας. Δεν προβληματιστήκατε για το κακό που θα κάνατε στην κοινωνία στα μικρά παιδιά; Δεν σας προβλημάτισε;

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Ήμουν ο μόνος που έδωσα ένα τόνο ηρωίνη πίσω.

Ζητάω συγνώμη αλλά με την πράξη μου να γυρίσω τα ναρκωτικά μόνος μου, για να μην εξαφανιστούν τα ναρκωτικά, να μην τα κλέψουν. Θα έβγαιναν στην αγορά για να πεθάνουν άνθρωποι. Αυτό που έκανα εγώ σαν Κώστας, τα πέταξα στο κοτέτσι για να μην βγουν στην αγορά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν ήσασταν συλληφθείς. Τότε τα δώσατε…

ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ: Θα μπορούσα να πάρω τα ναρκωτικά και να εξαφανιστώ.

Ο άνθρωπος που κουβάλησε τα ναρκωτικά στην Ελευσίνα

Στη συνέχεια απολογήθηκε ο Ιρανός κατηγορούμενος Μπονιάντ ο οποίος είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 16 έτη κάθειρξη και κρατείται.

Ήταν ο άνθρωπος που δεν ήταν ναυτικός αλλά επέβαινε στο «Noor 1».

Ήταν ο συνοδός των 2,1 τόνων ηρωίνης και βοήθησε στο ξεφόρτωμα στην Ελευσίνα και τη μεταφορά των ναρκωτικών στην αποθήκη του Καρτσώνη στο Κορωπί.

Ο κατηγορούμενος που είχε παραδεχθεί πολλές από τις κατηγορίες στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τώρα «ανέκρουσε πρύμναν».

Τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας της Έδρας, ακόμα και η ίδια η συνήγορος υπεράσπισης του, δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν το τι υποστήριξε στη σημερινή απολογία του.

Στην απολογία του ανέφερε πως πήγε στο «Noor 1» για να δουλέψει ως καθαριστής, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν ήταν ναυτολογημένος σύννομα στο πλοίο.

Ως προς το φορτίο, είπε πως νόμιζε ότι είναι …ρύζι.

Περιέγραψε το τι συνέβη μετά τον κατάπλου του πλοίου στην Ελευσίνα, αλλά «δεν είδε» συγκατηγορούμενους του όπως τον Γιαννουσάκη, παρά μόνο το Λάγιο, ενώ παραδέχθηκε ότι πήγε και έμεινε ένα βράδυ στην αποθήκη του Καρτσώνη στο Κορωπί.

Ο Μπονιάντ …δεν είδε ποιοι μετέφεραν τα ναρκωτικά από το πλοίο, αν και συγκατηγορούμενοι του τον κατονόμασαν…

Επίσης, αρνήθηκε ότι είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Ιρανό συμπατριώτη του Σαχίντ ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την έφοδο του Λιμενικού στην αποθήκη με τα ναρκωτικά.

«Ποτέ δεν θα ερχόμουν αν ήξερα ότι μεταφέρει ναρκωτικά», ισχυρίστηκε αυτή τη φορά, αν και στο πρώτο δικαστήριο είχε δεχθεί ότι συνόδεψε το πλοίο με την ηρωίνη…

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, με την απολογία του κατηγορούμενου Γιώργου Μπουρδούβαλη, ο οποίος εργαζόταν επί σειρά ετών σε μεγάλη εταιρεία πετρελεύσεων στο Ντουμπάι και φέρεται ότι είχε ναυλώσει το «Noor 1». Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί, όπως και ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, σε ισόβια κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης