«Δεν ήρθα μπροστά σας σαν άγιος. Πράγματα που με έστειλαν εδώ, δεν θέλω να τα επαναλάβω ποτέ στη ζωή μου». Αυτή ήταν η αυτοκριτική που έκανε, 16 μήνες μετά την προφυλάκισή του, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, απευθυνόμενος σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πως δεν είναι βιαστής, όπως τον κατηγορούν.

Κάνοντας λόγο για σκευωρία, ο Δημήτρης Λιγνάδης επιχείρησε να πετάξει από πάνω του τη «στάμπα» του βιαστή ανήλικων αγοριών και επιχείρησε να πείσει πως έφτασε στο εδώλιο γιατί υπήρξε… ανοιχτός μέχρι ηλιθιότητας, όπως είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έκανα την αυτοκριτική μου για το πού βρίσκεται η δική μου ευθύνη και έφτασα σε αυτό το σημείο. Απερίσκεπτα άσκησα τη γοητεία μου, φλέρταρα παραπάνω, έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις σε άνδρες και γυναίκες, είχα μια υπερβολή ως προς την ποιότητα και ποσότητα… Δεν είμαι κατηγορούμενος για κορτάκιας, πέφτουλας, γύπας, γητευτής. Μπορεί να υπήρξα αυτό το άτομο. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτόν τον τομέα. Δεν είμαι όμως ούτε εκβιαστής ούτε βιαστής. Σιχαίνομαι τον βιασμό. Έχω κλοτσήσει γάτο Κίνας, ξέρω ότι είναι κακούργημα τώρα… Μου είναι αποκρουστική ή εκμετάλλευση αδύναμων ανθρώπων. Αναρωτήθηκα, με όλα αυτά που έβλεπα στα κανάλια να κάνουν δικαστήριο και να προδικάζουν την περίπτωσή μου, πώς θα έρθω να μιλήσω σε εσάς. Είστε η τελευταία μου ελπίδα για την αλήθεια…».

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης απέδωσε την εμπλοκή στους τέσσερις βιασμούς σε ένα κράμα διαφόρων ομάδων που ενώθηκαν μεταξύ τους με διαφορετικά κίνητρα, συνδέοντας την υπόθεση και με πολιτικούς λόγους. Αφορμή ήταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το κίνημα του #ΜeΤoo, στο «κύμα» του οποίου μπήκαν οι καταγγέλλοντες για να εμφανιστούν ως θύματα βιασμού και να γίνουν ήρωες…

Ο κατηγορούμενος τόνισε πως βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης από τη συνάντηση πολλών επιθυμιών, από ένα «σύμπλεγμα ομάδων και συνιστωσών προσώπων», που δημιούργησαν το «προϊόν-βιαστής» το οποίο προσφέρθηκε προς πολιτική εκμετάλλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Τι όφελος είχαν να σας κατηγορήσουν;

Λιγνάδης: Είναι πολλά τα κίνητρα… Η προσωπική εκδίκηση από την απόρριψη, να στεγαστούν κάτω από την ομπρέλα του #ΜeΤoo και μετά να θυματοποιηθούν από ένα τέτοιο σοβαρό κίνημα που θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο… Μόλις άνοιξε η ομπρέλα του #ΜeΤoo μπήκαν όλοι -και τα ξερά και τα χλωρά- κάτω από την ομπρέλα. Τα άτομα που είδα τώρα εδώ είναι φτηνά…

Πρόεδρος: Γιατί ξέσπασε όλο αυτό εις βάρος σας;

Λιγνάδης: Συναντήθηκαν πάρα πολλές επιθυμίες από συνιστώσες που οδηγούν σε μια συνισταμένη. Κάποιοι άνθρωποι είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα, είχαν προσωπικά κίνητρα. Υπάρχει αυτή η πρώτη ύλη. Υπάρχουν τριβές και προστριβές από ηθοποιούς μέχρι και έχθρα προς το πρόσωπό μου και υπάρχουν μεγάλες προστριβές και διαμάχες με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Υπάρχει μια ομάδα δημοσιογράφων και influencers του ψευδοαριστερού χώρου που βρέθηκαν απέναντί μου και θέλησαν να κλονίσουν την κυβέρνηση ότι ήμουν τάχα μια λάθος επιλογή της. Το φιτίλι ήταν ο Β.Κ., που είπε μια ιστορία από το μυαλό του, που είναι παραγεγραμμένη και άνοιξε πρώτος τον χορό των καταγγελιών. Υπάρχει ένας δεύτερος… Αυτούς τους δυο τους θεωρώ «λαγούς». Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα… αυτό έγινε προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης. Έφτασε και στη Βουλή. 

Πρόεδρος: Εδώ εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Εσείς λέτε ότι δεν αληθεύουν αυτά. Γιατί να θέλουν να κατηγορήσουν κάποιον παντελώς αθώο;

Λιγνάδης: Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, ήταν ένα πλέγμα. Μια πλεκτάνη. Είναι σκευωρία. Δεν είναι είναι δέκα άτομα. Είναι δέκα ενωμένα σε μια αδιαίρετη μονάδα.

Πρόεδρος: Αποδίδεις τέσσερις βιασμούς χωρίς να έχει γίνει τίποτα;

Λιγνάδης: Και εγώ έχω αναρωτηθεί πού φτάνει η αλήθεια και πού αρχίζει το κερασάκι του βιασμού.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρθηκε και στα έργα και τις ημέρες του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου που προκάλεσαν αντιδράσεις έντονες σε επίπεδο καλλιτεχνικό και πολιτικό.

Η απολογία του συνεχίζεται με ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας και των μελών του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και αναφέρθηκε στον καταγγέλλοντα Αλί:

«Το όνομα του Αλί το έμαθα μετά, ότι κάποιος από τη Σουηδία θα κατέθετε μήνυση εις βάρος μου.

Τη φυσιογνωμία του Αλί την είδα στη ΓΑΔΑ κρατούμενος όταν μου έφερε τη μήνυση ο τότε δικηγόρος μου και είχε και φωτογραφία του. Και μάλιστα τον θυμήθηκα σε συνδυασμό με τον ξάδελφό του και τότε κατάλαβα περί ποίου πρόκειται. Το όνομα δεν μου θύμισε κάτι. “Ο Αλί ο ξάδελφος του Χασανάκου θυμήθηκα γιατί ο Χασάν ήταν μικρός”, σκέφτηκα όταν είδα τη φωτογραφία. Τότε διάβασα τη μήνυση.

Δεν ανέσυρα στη μνήμη μου καμία διά ζώσης συνάντηση. Δεν αποκλείω να μιλήσαμε στα σόσιαλ μίντια, να επικοινώνησα μαζί του. Να σας πω ότι πρωτοπήρα υπολογιστή το 2009 στη ζωή μου και έκανα μια χρήση του υπολογιστή και μιλούσα με 1.000 άτομα. Δεν αμφισβητώ αν μίλησα με τον Αλί.

Πρόεδρος: Αναζητήσατε αν του μιλήσατε;

Κατηγορούμενος: Πώς; Αφού δεν είχα τις συσκευές μου. Ομολογώ δεν θυμάμαι, ίσως και να αναζήτησα. Αλλά όταν είσαι σίγουρος για το τι συνέβη, δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Τουλάχιστον όχι εγώ.

Πρόεδρος: Άρα δεν σας έκανε αίτημα φιλίας ο πρώτος καταγγέλλων;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι, αλλά δεν αποκλείω ούτε να μου έκανε αίτημα φιλίας ούτε ότι μου μίλησε ο Χασάν για τον ξάδελφό του. Εγώ ειδικά τον πρώτο καιρό δεχόμουν πολλά αιτήματα και αποδεχόμουν πολλά, ανεξέλεγκτα γιατί «έπαιζα», δηλαδή αποφορτιζόμουν. Είχα κάποια κριτήρια, έναν άνθρωπο που δεν τον ήξερα ή αν ήταν 5 χρόνων… αλλά στην αρχή είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, όχι όμως παράτυπη ή παράνομη.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως συνάντησε τους άλλους δύο μάρτυρες, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος.

Κατηγορούμενος: Δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν τους γνωρίζω. Όχι, δεν τους θυμάμαι. Δεν τους έχω δει ποτέ.

Πρόεδρος: Ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σπίτι σας…

Κατηγορούμενος: Το αρνούμαι κατηγορηματικά.

Πρόεδρος: Ποιον λόγο έχουν να πουν όσα είπαν, από το 2019 πολύ νωρίς λένε ότι είχαν έρθει στο σπίτι σας και στο Αμαντέους;

Κατηγορούμενος: Δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω. Δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Δεν έχω αποδείξεις, αλλά μπορώ να πω τη γνώμη μου. Γιατί να το πουν τώρα; Ο άνθρωπος που συνάντησα εδώ, μου φάνηκε ότι είναι αδίστακτος, καιροσκόπος, έτοιμος να κάνει το οτιδήποτε. Δεν αποκλείω να ήρθαν στο Αμαντέους, ήταν τεράστια επιτυχία. Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ όλους τους φανς, αλλά στο σπίτι μου το αποκλείω. Όταν με συνέλαβαν το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν γιατί… εδώ, στα 25 τους είδα άλλα άτομα. Δεν μπορώ να ξέρω το κίνητρό τους, μπορώ να σας πω ότι είναι ένα κοκτέιλ οικονομικά οφέλη, καιροσκοπισμός να βρεθούν έστω για λίγο στη δημοσιότητα από πικρία για ερωτική απόρριψη…

Προέδρος: Ναι, αλλά εδώ δεν είναι μόνο ένας που τα λέει αυτά… Οι υπόλοιποι που τα επιβεβαιώνουν τι λόγο είχαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν;

Κατηγορούμενος: Μπήκαν στον χορό όταν κατέρρευσε η πρώτη μήνυσή του. Να υποστηρίξει όψιμα τον φίλο του, δεν μπορέσω να καταλάβω κάτι άλλο. Ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν μπορούσε να είναι στο δικό μου μυαλό και ότι χρειάζεται βοήθεια μου φαίνεται επιεικώς αδιανόητο.

Ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι βιάστηκε και λέει ότι ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του. Αυτό, στο δικό μου μυαλό, φαίνεται αδιανόητο, επιεικώς αδιανόητο.

Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τους προωθήσετε;

Κατηγορούμενος: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς με εμπειρία και στάτους, τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν. Έχει γίνει μόδα να γίνει ο καθένας καλλιτέχνης, ηθοποιός άκοπα.

Εγώ θυμάμαι τον Αλί ως τον ξάδελφο του Χασάν που ήθελε να γίνει… Ρουβάς. Ή του το είχε πει ο Χασάν, ή στις μεταξύ μας συνομιλίες, που δεν αποκλείω ότι έγιναν, μου είπε ότι ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Διά ζώσης δεν τον έχω γνωρίσει.

Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τα προωθήσετε στον θεατρικό χώρο;

Κατηγορούμενος: Όλοι όσοι έχουν μια εμπειρία μάς πλησιάζουν. Σήμερα πια έχει γίνει μόδα να γίνει ηθοποιός, σκηνοθέτης, φαντασιώνονται ότι μπορούν να μπουν στο θέατρο ακόμα.

Πρόεδρος: Το 2010 πού ήσασταν;

Κατηγορούμενος: Ήμουν αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μετά ήμουν μόνο καθηγητής.

Πρόεδρος: Σας ήξεραν ευρέως;

Κατηγορούμενος: Με ήξεραν πολλοί άνθρωποι. Θα μπορούσα να πω ότι ήμουν γνωστός. 

Πρόεδρος: Ο μηνυτής λέει ότι θα τον βοηθούσε στον χώρο του τραγουδιού.

Κατηγορούμενος: Για εμένα ήταν το παιδί μου ήθελε να γίνει Ρουβάς. Αυτό ανακάλεσα στη μνήμη μου. Εγώ πήγαινα όπου έβρισκα παρέα και με Σομαλούς και με Αφγανούς.

Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα βρίσκονται τόσο συγγενείς του Δημήτρη Λιγνάδη όσο και οι καταγγέλλοντες. Συγκεκριμένα, παρόντες είναι ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, η πρώην νύφη του, μια πρώην σύντροφός του και φίλη του, καθώς και η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Ελένη Κούρκουλα. Εντός της αίθουσας είναι επίσης ο δεύτερος καταγγέλλων και ο Νίκος Σ., η καταγγελία του οποίου, αν και ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, δεν εξετάζεται λόγω παραγραφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης