Αμέλεια, όπως και πρωτοδίκως, καταλόγισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους υπευθύνους  του λούνα παρκ στο Ελληνικό όπου έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε η 9χρονη αδελφή του, τον Απρίλιο του 2014.  Η ποινή μάλιστα που επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες είναι  μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και τους επιτρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι αφού θα μπορούν να την εξαγοράσουν.  

Συγκεκριμένα, τόσο ο Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών όσο  και ο Έλληνας διαχειριστής του λούνα παρκ καταδικάστηκαν με το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου σε φυλάκιση  5 ετών και τεσσάρων μηνών για  ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεσπώντας σε κλάματα, ο πατριός του μικρού αφηγήθηκε στην κατάθεσή του πως έγινε το δυστύχημα, μπροστά στα μάτια του ίδιου και της συζύγου του.  «Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το λούνα παρκ «να μπούμε να παίξουμε και εμείς». Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά.

Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γαμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει”, είπε, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του. 

Όλα έγιναν ξαφνικά, όπως εξήγησε ο μάρτυρας. “Ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό. Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου.Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας μίλησε για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, κατηγορώντας τους υπεύθυνους του λούνα παρκ.  «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα.Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.

Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια.Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της».

Τραγική φιγούρα η μητέρα των παιδιών που κατέθεσε στη συνέχεια στο δικαστήριο.   «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού . όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα. Άκουσα τον μικρό που είπε στην

κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίχτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό που εξετάστηκε από το  δικαστήριο  «από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γί αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση”. Ο μάρτυρας πρόσθεσε μάλιστα: ” Εαν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε ο μάρτυρας”.

Η εισαγγελέας πρότεινε να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι, ο  Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών και στον Έλληνας διαχειριστής του λούνα παρκ. 

Ωστόσο, η εισαγγελέας επισήμανε ότι υπάρχουν και τεράστιες ευθύνες του οικείου Δήμου, αναφέροντας «προέκυψε ότι για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν  οι ευθύνες του Δήμου,  ο οποίος με πλήρης ασυνειδησία κας αδιαφορία παραχωρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα».

Τεράστιες χαρακτήρισε η εισαγγελέας ωστόσο και τις ευθύνες των δύο κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι επαφίονταν  μόνο στην στην «τύχη». «Ειπώθηκε πως εαν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλείψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις. Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλειας. Προκύπτουν ευθύνες των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμελεια εν συνειδήση καθώς όφειλαν και εδύναντο να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και το άφηναν εντελώς στην τύχη και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης