Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, μετά την κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δίωξη σε βάρος του από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σχετικά με την υπόθεση των ανείσπρακτων προστίμων για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης που οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του, αναμένεται να κληθεί άμεσα σε απολογία από τον τακτικό ανακριτή που ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση. Η ανάκριση αναμένεται να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύντομο χρόνο εκτιμάται ότι θα καθίσει και στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο κ. Καπελέρης καθώς όπως φαίνεται, στην περίπτωσή του, θα τύχει εφαρμογής, για πρώτη φορά ο νόμος Καστανίδη που προβλέπει διαδικασίες εξπρές για εγκλήματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, προβλέπονται δίκες εξπρές για αξιόποινες πράξεις που διαπράττουν πρόσωπα που εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους ή τη θέση που κατέχουν. Έτσι, ο κ. Καπελέρης πρόκειται να κληθεί άμεσα σε απολογία από τον ανακριτή ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την έρευνα εντός τεσσάρων μηνών.

Ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν μάρτυρες με πρώτους τους δημοσιογράφους που αναφέρθηκαν με σειρά δημοσιευμάτων στην ύπαρξη «παραμηχανισμού» στο υπουργείο Οικονομικών για τη μη είσπραξη προστίμων από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Από τον ανακριτή αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήθης Σπινέλης, η παραίτηση του οποίου συνδέθηκε με την ύπαρξη του «παραμηχανισμού» στου υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος ο κ. Καπελέρης πάντως αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει υποστηρίζοντας πως δεν χάρισε κανένα πρόστιμο αλλά επρόκειτο για εκπρόθεσμες ενημερώσεις στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ και δεν αφορούν λαθρεμπόριο καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης