Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, αποτελεί η απόφαση – σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δύναται να χρησιμοποιηθεί η κρυφή κάμερα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε τέσσερις Ελβετούς δημοσιογράφους, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματικά πρόστιμα για τη χρήση κρυφής κάμερας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην απόφαση με την οποία καταδικάζουν την προσπάθεια της Ελβετίας να εμποδίσει την άσκηση της συγκεκριμένης πρακτικής, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιτρέπουν τη χρήση μέσων καταγραφής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε τέσσερις δημοσιογράφους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι στην Ελβετία και κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματικά πρόστιμα λόγω ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ με κρυφή κάμερα το 2003, μέσω του οποίου κατήγγειλαν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα των ασφαλίσεων.

Πατήστε εδώ για διαβάσετε το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ

Η ετυμηγορία του ΕΔΑΔ έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου στη Βρετανία, όπου δημοσιογράφοι της εφημερίδας Daily Telegraph και του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 αποκάλυψαν, μέσω κρυφής κάμερας, τη δράση δύο βουλευτών, οι οποίοι δέχτηκαν να μεσολαβήσουν -έναντι αδράς αμοιβής- για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων ψεύτικης κινεζικής εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται στην Ελλάδα η απαγόρευση της χρήσης κρυφής κάμερας, ενός μέσου που είχε βοηθήσει κατά το παρελθόν να έρθουν στη δημοσιότητα πολλές περιπτώσεις διαφθοράς στο Δημόσιο. Με βάση τον τυποκτόνο νόμο που βρίσκεται σε ισχύ, σ’ ένα αντίστοιχο σκάνδαλο χρηματισμού βουλευτών, απλά θα κατακρίναμε την παράνομη λήψη των αποδεικτικών στοιχείων…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
http://www.zougla.gr/kosmos/article/skandalo-xrimatismou-voulefton-sti-megali-vretania

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης