Με γνώμονα την προστασία της μητρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε γυναίκα η οποία επειδή ήταν έγκυος, έμεινε εκτός του διαγωνισμού δοκίμων πυροσβεστών γιατί δεν δέχθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος να περάσει τις αθλητικές εξετάσεις μετά τον τοκετό.

Παρότι η υποψήφια είχε προσκομίσει βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου που επιβεβαίωνε την εγκυμοσύνη της, ζητώντας να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες, για ευνόητους λόγους, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της, η αίτησή της απορρίφθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρεται ότι η επανεξέταση στις αθλητικές δοκιμασίες δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο και σημειώνεται ότι «εάν κατά το χρόνο της εξέτασης υποψηφίου στις αθλητικές δοκιμασίες παρουσιασθεί κώλυμα εξέτασής του, η επιτροπή δύναται, κατά την κρίση της, να αναβάλει για μία μόνο φορά την εξέταση σε άλλο χρόνο, όχι όμως πέραν του καθοριζόμενου για τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών χρόνο».

Σύμφωνη με το Σύνταγμα, βρήκαν όμως την απόφαση του αρχηγού του ΠΣ και οι δικαστές του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίνοντας ότι «δεν αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος περί προστασίας της οικογένειας και της μητρότητας, διότι λόγοι υπερτέρου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την εντός συντόμου και πάντως ευλόγου χρόνου περαίωση του διαγωνισμού επιλογής δοκίμων πυροσβεστών, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έγκαιρος διορισμός αυτών και αποτελεσματική η επιτέλεση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος».

Τελικά, η δικαίωση ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας που αποφάνθηκε ότιι «η εγκυμοσύνη, η οποία εμποδίζει εγκυμονούσα υποψήφια πυροσβέστη να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες, δικαιολογεί χάριν της προστασίας της μητρότητας, την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης ανήγαγε σε υποχρέωση του κράτους, την αναβολή της αθλητικής της εξέτασης σε χρόνο μεταγενέστερο του προκαθορισμένου για την διενέργεια των αθλητικών εξετάσεων χρόνου, και συγκεκριμένα έως ότου, μετά τη γέννηση του τέκνου της, η υποψήφια θα είναι σε θέση να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναβολή της αθλητικής εξέτασης της εγκυμονούσης υποψηφίας -συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- «δεν παρακωλύει την πρόοδο του διαγωνισμού, αφού αυτός συνεχίζεται με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και της εγκυμονούσης υποψηφίας, στις γραπτές εξετάσεις και τα λοιπά στάδια του διαγωνισμού». Σύμφωνα με το ΣτΕ, «αν μεν, βάσει των αποτελεσμάτων των γραπτών εξετάσεων και των λοιπών σταδίων του διαγωνισμού, η εγκυμονούσα υποψηφία δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των επιτυχόντων υποψηφίων, αυτή αποκλείεται από την κατάταξη, παρελκούσης πλέον της υποβολής της στις αθλητικές δοκιμασίες.

Αν, αντιθέτως, η εγκυμονούσα περιλαμβάνεται μεταξύ των επιτυχόντων, τότε υποβάλλεται στις αθλητικές δοκιμασίες, μετά τον τοκετό, όταν, σύμφωνα με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πρόβλημα στην υγεία της.

Ο επίμαχος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2007 με πράξη του αρχηγού του ΠΣ για την κατάταξη στην Πυροσβεστική 1.260 δοκίμων πυροσβεστών γενικών καθηκόντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης