Στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου και κοστοβόρου μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος, και «χτυπά» όλους τους μη εμβολιασμένους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διευκρινίσεις έρχονται μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου. Υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ τη σχετική τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Τι προβλέπει η τροπολογία – Ποιοι θα πληρώσουν 50 ευρώ

Κατά την τροπολογία, θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται: (α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου. Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Η υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο αύξησαν τα ραντεβού

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας από τα χείλη του πρωθυπουργού και του επικείμενου προστίμου των 100 ευρώ για κάθε μήνα μη συμμόρφωσης, τα ραντεβού για εμβολιασμούς έχουν αυξηθεί.

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α’ δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μια αποτελεσματική πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Mark Bendeich, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT.

Ανήμερα της ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου από την Ελληνική Βουλή -αναλογική απάντηση το χαρακτήρισε σε σχέση με τις καθυστερήσεις στον ρυθμό εμβολιασμού-, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, συμπληρώνοντας δε πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ, λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α’ δόση όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «αυτή την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid-19.

Πώς θα βεβαιώνεται το πρόστιμο

Όσον αφορά τον μηχανισμό διασταύρωσης στοιχείων των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ κατά τη διαδικασία τηρούνται όλοι οι όροι που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Τέλος, με απόφαση του υπουργού Υγείας, λαμβανομένων υπόψη επιδημιολογικών δεδομένων, καθορίζεται ο χρόνος λήξης της ισχύος της διάταξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης