Στο Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκαν να προσφύγουν οι καθηγητές, μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Νέου Ηρακλείου εναντίον του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με την αυταρχική και «Κυπατζίδικου» τύπου συμπεριφορά του προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση όλων των σχολικών παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πουλώντας καουμποϊλίκι, ο εν λόγω διευθυντής προσέβαλλε συστηματικά μαθητές και καθηγητές και μάλιστα δημόσια άνευ λόγου και αιτίας. Με μία συμπεριφορά εκπαιδευτικού που θυμίζει εποχές Χούντας, ο εν λόγω κύριος έκανε παρατηρήσεις σε μαθητές λυκείου από το μεγάφωνο, διότι επί παραδείγματι η στάση τους κατά την προσευχή ήταν… απρεπής.

Είναι χαρακτηριστικά τα επεισόδια που περιγράφουν οι καθηγητές και μαθητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου και να βγουν στους δρόμους.

Η συμπεριφορά του διευθυντή του σχολείου, Θ. Σταματάκη, όπως καταγγέλλουν καθηγητές, μαθητές καιEπί ποδός οι μαθητές γονείς, «δεν είναι απλώς συγκεντρωτική, αλλά ξεπερνάει τα όρια της αντοχής». Ο σύλλογος των καθηγητών του σχολείου και ο σύλλογος των γονέων και κηδεμόνων έχουν προσφύγει στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα διετάχθη Ε.Δ.Ε. από τον ειδικό γραμματέα για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μιχ. Κοντογιάννη. Ο διευθυντής πήρε άδεια, αλλά γονείς και μαθητές εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η καταγγελία καθηγητή

Ενδεικτικό της ακραίας συμπεριφοράς του είναι ότι έβαλε τις φωνές σε καθηγητή, επειδή άργησε κατά την ώρα προσέλευσής του. «Εγώ έχω την εξουσία εδώ και εγώ διατάζω». Μάλιστα, βάσει των καταγγελιών, στις τουαλέτες δεν υπήρχε χαρτί υγείας ούτε για δείγμα, προκειμένου να μη γίνεται σπατάλη.

Οι καταγγελίες γονέων και μαθητών

Πηγή φωτό: xtypos.gr«Από τη αρχή της σχολικής χρονιάς είχαμε προβλήματα» λέει η γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, κυρία Βάνα Ντόκα. Όμως η συμπεριφορά, με λεκτικές επιθέσεις και αυταρχικές συμπεριφορές, που βιώνουμε καθημερινά εναντίον των παιδιών και των καθηγητών του σχολείου είναι απαράδεκτη. Ο διευθυντής απευθύνεται με υποτιμητικό και ειρωνικό τρόπο σε καθηγητές εναντίον των μαθητών τους» προσθέτει.

Στο πλευρό τους βρίσκονται τόσο ο Σύλλογος Γονέων όσο και οι μαθητές (διά τους 15μελούς Συμβουλίου) και ο «Χ-typos» έχει στη διάθεσή του επιστολές και κείμενα διαμαρτυρίας και των τριών πλευρών με βασικό αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας και κοινό αίτημα τη λήψη μέτρων από το υπουργείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς έρχονται οι εισαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της 3ης Λυκείου. Και εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί πως το 4ο Λύκειο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής, έχοντας βγάλει πολλούς αριστούχους, ενώ έχει πλούσια δράση και συμμετοχή σε προγράμματα, με μαθητές να έχουν πετύχει διακρίσεις (κάτι που φαίνεται και από τα αναμνηστικά διπλώματα στους τοίχους του ισογείου).

Οι κινητοποιήσεις

Το καζάνι της οργής ξεχείλισε μετά το σχολικό συμβούλιο της 23ης Μαρτίου, το οποίο εκτυλίχθηκε σε κλίμα έντασης, με έναν καθηγητή να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν άλλο να λιποθυμάει, με καθηγητές-γονείς και μαθητές να καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του λυκειάρχη.

Η συνέχεια δόθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, με τους καθηγητές να προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας με απόφαση της τοπικής ΕΛΜΕ, ενώ γονείς και μαθητές απέκλεισαν συμβολικά για λίγο την είσοδο του κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Κηφισίας.

Η κινητοποίηση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς καθηγητές, γονείς και μαθητές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη την είσοδο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Κοντογιάννη, και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Β’ Αθήνας, κ. Σιψή (που είναι και ο προϊστάμενος του λυκειάρχη), στους οποίους εξέθεσαν το πρόβλημα και ζήτησαν λύση.

«Σε κάποιους δεν αρέσει ο νέος τρόπος διοίκησης»

Ο κ. Σταματάκης ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου τον Σεπτέμβριο, καταλαμβάνοντας τη θέση του επί σειρά ετών διευθυντή κ. Λαμπρόπουλου. H εφημερίδα «X-typos» κατέγραψε τη θέση του για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Κατ’ αρχάς είπε πως μέχρι και την ώρα της συζήτησής τους (απόγευμα Τρίτης 27 Μαρτίου) δεν είχε καμία επίσημη έγγραφη ενημέρωση για τις αιτιάσεις καθηγητών και γονέων εναντίον του. «Δεν γνωρίζω εγγράφως τι έχει λεχθεί, προκειμένου να μπορέσω να τοποθετηθώ» είπε χαρακτηριστικά και το παράπονο του προς τους συναδέλφους του είναι πως δεν συζήτησαν μαζί του τα προβλήματα που είχαν.

«Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως περιγράφονται. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ξεβολευτεί. Υπάρχει καινούργια διεύθυνση. Υπήρχαν καθηγητές που ήταν βολεμένοι με το παλαιότερο καθεστώς και τώρα έχουν χάσει το βόλεμά τους και τα όποια προνόμιά τους» κατήγγειλε. «Άλλη διεύθυνση πέρυσι, άλλη φέτος. Άλλη φιλοσοφία πέρυσι, άλλη φέτος» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε και άλλα περιστατικά συμπεριφορών κάποιων καθηγητών που προσπάθησε να αντιμετωπίσει. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι εξαιτίας των οποίων δεν τους αρέσει ο νέος τρόπος διοίκησης» συνέχισε, για να διευκρινίσει πως ο ίδιος θέλει να είναι τυπικός απέναντι στον νόμο και τις οδηγίες του υπουργείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης