Διεθνής βράβευση του δήμου Βόλου για την προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των παιδιών Ρομά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017, 11:46
Διεθνής βράβευση του δήμου Βόλου για την προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των παιδιών Ρομά
Ανάμεσα στους τρεις ευρωπαϊκούς Δήμους που τιμήθηκαν με το βραβείο «Dosta» του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος Βόλου και η βράβευσή του έγινε σε εκδήλωση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την τελευταία δεκαετία το βραβείο «Dosta» έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες για την αναγνώριση των πρωτοβουλιών ένταξης των Ρομά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ των 7 προεπιλεγμένων δήμων φέτος επιλέχθηκαν 3 δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, οι οποίοι εφάρμοσαν ολοκληρωμένα και πετυχημένα μέτρα που επισήμαναν το ρόλο της ισότητας των ευκαιριών για τα παιδιά ως τρόπο ένταξης του πληθυσμού των Ρομά. Και τα τρία έργα των βραβευμένων Δήμων επικεντρώθηκαν στα παιδιά Ρομά και στην εκπαίδευση. Η κριτική επιτροπή συμφώνησε με την άποψη των 3 δήμων ότι η δημιουργία ικανοτήτων για τα παιδιά Ρομά είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων Ρομά.

Ο Δήμος του Βόλου τιμήθηκε με το 2ο βραβείο και πρόκειται για την μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που έχει λάβει δύο βραβεία «Dosta».

Η πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου έχει γίνει μέσω της προσέγγισης από την Κοινωφελή επιχείρηση, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, και το Γραφείο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου Ν.Ιωνίας για τη δημιουργία «μοντέλων ρόλων» και με τη δημιουργία ενός τοπικού άτυπου δικτύου φορέων, με τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και της Μητρόπολης Δημητριάδας, με συμμετοχή των διευθυντών των δημοτικών σχολείων στα οποία πηγαίνουν παιδιά Ρομά.

Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα και για άλλα παιδιά Ρομά και είναι εκείνα που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον Απρίλιο του 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Ρομά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017, 11:46