Συνθήκες διαμονής των προσφύγων που προκαλούν «ανησυχία» εντόπισαν ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψή τους σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών.

Η ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ολοκλήρωσε την Τρίτη τη δεκαήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ελληνικό, στη Ριτσώνα, στο παλιό κτήριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κατά τις επισκέψεις τους συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι ερευνητές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». «Δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για όλα τα κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο αυτά που είδαμε είναι ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή» τονίζει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας. Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, περιγράφει η ίδια, «αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση».

Οι ερευνητές είδαν εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερ, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και «απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από έναν χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τούς οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, στη Νέα Καβάλα τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες μας είπαν πως, όταν βρέχει, το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες», τονίζει η κα Κόστα Ρίμπα.

Στη Ριτσώνα οι ερευνητές εντόπισαν ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες. «Εκεί οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση» εξηγεί η ίδια.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό κάνει λόγο για «συνθήκες κόλασης». Όπως συμπληρώνει η ερευνήτρια της οργάνωσης, Λία Γώγου, εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού». Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους είπαν «ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

«Σημαντική ανησυχία» προκαλεί, όπως επισημαίνει η κα Κόστα Ρίμπα, και ο υπερπληθυσμός στα νησιά, όπου «περίπου 15.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Τουρκία λόγω της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και κάτω από την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα». Στη Μόρια, όπως περιγράφει, «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης