Διεθνής Αμνηστία: Παγκόσμια δράση για την προστασία μεταναστών στα ελληνικά νησιά από τον κορωνοϊό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 15:27
Διεθνής Αμνηστία: Παγκόσμια δράση για την προστασία μεταναστών στα ελληνικά νησιά από τον κορωνοϊό

Παγκόσμια δράση με αίτημα την προστασία από τον κορωνοϊό των αιτούντων άσυλο και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ξεκινά η Διεθνής Αμνηστία.

 Η διεθνής οργάνωση καλεί όλους και όλες να αναλάβουν δράση και να στείλουν ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ζητώντας του να μεταφέρει με ασφάλεια τους ανθρώπους από τα νησιά σε κατάλληλους χώρους διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα, να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί θα έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό, υπηρεσίες και τρεχούμενο νερό, ενώ θα γίνονται απολύμανση των χώρων και έγκαιρη συλλογή και απομάκρυνση των απορριμμάτων. Επίσης ζητείται να δοθεί ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, «ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας του COVID-19, οι κίνδυνοι για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα. Χιλιάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες, παιδιά, έγκυες γυναίκες, νέες μητέρες και άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι παγιδευμένοι/ες εκεί, σε επικίνδυνα πολυπληθείς συνθήκες. Τώρα, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα την απειλή της πανδημίας του COVID-19, οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για όσους/ες είναι εγκλωβισμένοι/ες στους καταυλισμούς».

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 15:38