Διαβαλκανικό κύκλωμα με "φούντα" και ηρωίνη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017, 18:01
Διαβαλκανικό κύκλωμα με "φούντα" και ηρωίνη
Στην εξάρθρωση δύο συνεργαζόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή από την Αλβανία στη χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων κυρίως ακατέργαστης κάνναβης προχώρησε η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής.

Οι οργανώσεις διέθεταν τις ποσότητες κάνναβης στην εγχώρια αγορά και δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση των ναρκωτικών και μεταφορά τους από την χώρα μας στην Τουρκία καθώς και στην εισαγωγή στην χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία, τις οποίες διέθεταν τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και άλλου, προχώρησε

Όπως προέκυψε τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, μέσω των θαλασσίων οδών μεταφοράς ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, δραστηριοποιούνταν επιπρόσθετα και στην μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Για την αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων, υλοποιήθηκε το διήμερο (13-14/06/2017) ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν, παράλληλες και ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες σε περιοχές της Αττικής της Λακωνίας και της Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, για την εμπλοκή τους στις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες συνολικά 38 άτομα ενώ κατηγορούνται ακόμη 21.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 166 δενδρύλλια κάνναβης, ενώ στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται συνολικά 30 μελή των δυο εγκληματικών οργανώσεων.Ειδικότερα, από την 1η εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν 16 μέλη, ενώ από την 2η εγκληματική οργάνωση 14 μέλη.

Οι συλλήψεις αφορούν 14 Έλληνες ηλικίας από 26 έως 69 ετών και 16 αλλοδαπούς εκ των οποίων 11 υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας από 22 έως 49 ετών, τέσσερις υπήκοοι Συρίας ηλικίας από 36 έως 45 ετών, καθώς και ένας 40χρονος υπήκοος Νιγηρίας.

Μεταξύ των Ελλήνων συλληφθέντων μελών των εγκληματικών οργανώσεων περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος αστυνομικός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι υπόλοιπες συλλήψεις αφορούν ένα 44χρονο στρατιωτικό που κατηγορείται για προμήθεια ναρκωτικών, καθώς και εφτά αλλοδαπούς, εκ των οποίων τέσσερις υπήκοοι Πακιστάν και τρεις υπήκοοι Μπαγκλαντές που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.Η εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και παράλληλων ερευνών, αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Στο πλαίσιο των μεθοδικών αστυνομικών ενεργειών, αξιοποιήθηκαν και διασταυρώθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούσαν την πολυεπίπεδη δράση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί:

- όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων των δύο οργανώσεων,
- η ταυτότητα των μελών τους,
- η ιεραρχική τους δομή και οι ειδικότεροι ρόλοι τους, καθώς επίσης
- οι διασυνδέσεις τους και ο τρόπος δράσης τους.

Ειδικότερα, για τους ρόλους των μελών των δυο εγκληματικών οργανώσεων προκύπτουν τα εξής:


Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 34 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα 16 με την αυτόφωρη διαδικασία και κατηγορούνται άλλα 17, ενώ ένα μέλος είναι ήδη έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης της χώρας.Ηγετικό ρόλο είχαν δύο υπήκοοι Αλβανίας που δραστηριοποιούνταν στην Αλβανία και ήταν υπεύθυνοι για την ανεύρεση των ναρκωτικών, τον συντονισμό των μεταφορών, τη διακίνηση αυτών καθώς και για την συγκέντρωση των παρανόμων εσόδων της οργάνωσης.

Συντονιστικό ρόλο για τον Ελλαδικό χώρο είχε υπήκοος Αλβανίας, που ήταν υπεύθυνος για:

- την προμήθεια και εισαγωγή των ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία και την Αλβανία, την περαιτέρω διακίνηση τους στην Ελλάδα και διαμετακόμιση τους σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία),
- την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία για την περαιτέρω διακίνηση τους σε Ελλάδα και Τουρκία.
- την ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες εγκληματικές ομάδες, τις οποίες προμήθευε με ποσότητες ναρκωτικών, για τη μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνησή τους.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με εκτελεστικούς ρόλους στους τομείς της αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης – εμπορίας ναρκωτικών.Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 17 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα 14 και κατηγορούνται άλλα τρία.

Αρχηγικό ρόλο είχαν δυο υπήκοοι Αλβανίας, από τους οποίους ο ένας συνελήφθη. Τα δυο αρχηγικά μέλη συντόνιζαν τις ειδικότερες ενέργειες διακίνησης ναρκωτικών, ενώ τα υπόλοιπα μέλη κατείχαν διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στις πράξεις διακίνησης ναρκωτικών.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι πολλές φορές, αφού επεδίωκαν την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, στη συνέχεια προέβαιναν στην περαιτέρω διαμετακόμισή τους στην Τουρκία, ως μέρος αντιτίμου της αγοράς ηρωίνης από την Τουρκία.

Για την εκπλήρωση των σκοπών τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες διαδρομές (ταχύπλοα μέσα).

Επίσης προέκυψε ότι οι παράνομες δραστηριότητες τους πραγματοποιούνταν σε «αγορές ναρκωτικών» στο κέντρο της Αθήνας, σε άλλες περιοχές της Αττικής και στη Σπάρτη.

Κατά την διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν στην κατοχή των δραστών, σε οικίες και οχήματα:

- 316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
- 166 δενδρύλλια κάνναβης
- 4,3 γραμμάρια κοκαΐνης
- το χρηματικό ποσό των 25.530 ευρώ
- 3.240 χαρτονομίσματα Νιγηρίας
- φορτηγό αυτοκίνητο
- εφτά αυτοκίνητα
- δύο ταχύπλοα σκάφη
- εφτά ζυγαριές ακριβείας
- 70 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τάμπλετ
- πλαστό διαβατήριο
- 50 φυσίγγια πιστολιού
- μεταλλικό καλούπι για τυποποίηση ναρκωτικών και ρολά ζελατίνης για τυποποίηση ναρκωτικών.

Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών ανευρέθηκε στο Κορωπί Αττικής κατοικία, η οποία χρησιμοποιούταν από τα μέλη της μίας οργάνωσης ως χώρος προσωρινής διαμονής παράτυπων μεταναστών, όπου συνελήφθησαν οι εφτά αλλοδαποί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι μέλος της 1ης εγκληματικής οργάνωσης ήταν και 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη την (22-11-2016) διότι στην οικία του, στο Κορωπί Αττικής, είχαν βρεθεί και κατασχεθεί περίπου 27 κιλά ηρωίνης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια, καθώς και για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύρια Ανάκρισης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017, 18:10