Μητέρα παίρνει φαγητό από το συσσίτιο και το προσφέρει στα παιδιά της σαν να το έφτιαξε η ίδια, επειδή δεν θέλει να καταλάβουν σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκονται! Πολύτεκνοι, άνεργοι, άρρωστοι άνθρωποι περπατούν καθημερινά χιλιόμετρα για να φάνε σε συσσίτια που διοργανώνονται σε περιοχές του Ηρακλείου.

Τις παραπάνω εικόνες περιγράφουν τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Δειλινών, κ.κ. Βαγγέλης Μπατζόπουλος και Κωνσταντίνος Κομψέλης, που διοργανώνουν τα εβδομαδιαία συσσίτια. Τα συσσίτια γίνονται κάθε Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Δειλινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκίνησαν τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφενός, οι ανάγκες του κόσμου ήταν τόσο μεγάλες αλλά και η ανταπόκριση εθελοντών και επαγγελματιών να προσφέρουν τόσο συγκινητική, που η επιτροπή αποφάσισε να θεσμοθετήσει τα συσσίτια. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να διοργανώνονται ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Μέχρι σήμερα, κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται περίπου 70 άτομα για να φάνε στο χώρο του συλλόγου, ενώ την προσπάθεια έχουν στηρίξει 50 κάτοικοι των Δειλινών και άλλων περιοχών, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ψητοπωλείο και παιδικός σταθμός.

Εκτός από το πιάτο φαγητό που τους προσφέρεται, οι άνθρωποι παίρνουν από το συσσίτια τσάντες με είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παιχνίδια για όσους έχουν παιδιά. «Κάποιοι άνθρωποι διστάζουν, ντρέπονται να έρθουν, πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι, τους προσεγγίζουμε μέσα από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο ή πάμε εμείς στο σπίτι τους τα τρόφιμα. Παλιότερα μπορούσαν μόνοι τους να αντεπεξέλθουν, κάποτε βοηθούσαν τα παιδιά τους και τώρα δεν μπορούν να στηρίξουν ούτε τους εαυτούς τους», αναφέρει ο κ. Κομψέλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτει, ακόμα, ότι «ξέρω άνθρωπο που φεύγει με τα πόδια και πάει στην Αγία Τριάδα, στον Πόρο, πρέπει κάπου να βρει να φάει».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε όσους έχουν στηρίξει την προσπάθειά τους, «δε μας έκλεισαν πόρτα πουθενά, όπου κι αν πήγαμε», τονίζει. «Λόγω της κρίσης, ο κόσμος αρχίζει και έρχεται πιο κοντά, για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες, η απελπισία ακόμα μεγαλύτερη», προσθέτει ο κ. Μπατζόπουλος.

Αυτό που υπογραμμίζουν τα μέλη της επιτροπής είναι ότι και οι ίδιοι δεν αποτελούν μέρος της ελίτ αλλά αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. «Είμαι συνταξιούχος των 700 ευρώ με τέσσερα παιδιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κομψέλης.

Προσπαθούν, μάλιστα, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο να δημιουργήσουν φιλίες, «θέλουμε να βλέπουμε τον κόσμο να χαμογελάει, να περνάει κάποιες στιγμές ωραία εδώ, παρέα με μας, να συζητάμε, να βλέπω πρόσωπα ανακουφισμένα, έστω αυτό το λίγο που μπορούμε να προσφέρουμε», αναφέρει ο κ. Μπατζόπουλος.

Όποιος έχει την ανάγκη να ενισχυθεί από τη βοήθεια της επιτροπής μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 6974508310.

Πηγή: Πατρίς

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης