Η δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 είναι εφικτός στόχος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις».

Τα στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι το χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και το διπλό πολύπλοκο πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας και για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, ο οργανισμός διαΝΕΟσις έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ερευνών, δημοσιεύσεων και εκδηλώσεων για τη συνολική αντιμετώπισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελευταία μελέτη διατυπώνεται μία τριπλή πρόταση για την αντιμετώπιση των τριών προβλημάτων που είναι το χρέος, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα.

Η τριπλή πρόταση στην οποία καταλήγουν οι συγγραφείς Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Χάρης Θεοχάρης είναι ένα νέο μείγμα δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών από το οποίο μπορούν να προκύψουν:350.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 και 2 δισ. ευρώ νέα φορολογικά έσοδα.

Τα τρία βασικά σημεία των προτάσεων είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Επίτευξη ενός συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2029.

2. Ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Συντάξεων που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο ταμείο κύριων συντάξεων, ένα πλήρως κεφαλαιοποιημένο ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων και προαιρετικά επαγγελματικά ταμεία συντάξεων.

3. Απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ενιαίος συντελεστής 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% έως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό 10%) και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα αναμενόμενα αποτελέσματα της τριπλής αυτής πρότασης θα είναι:

– μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και δημιουργία αποθεματικών τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του συστήματος.

-Ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει επαρκή κάλυψη στους ασφαλισμένους και θα αντιμετωπίζει του πολίτες ισότιμα. Ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μειωμένη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις συντάξεις και μηδαμινή από το 2045 και μετά.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.

– Μείωση του φορολογικού βάρους μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και νέων εξαγωγικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις, καθώς και πραγματική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης