Διαμάχη για τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019, 16:28
Διαμάχη για τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου
Πέντε μήνες μετά και ο θάνατος του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου εξακολουθεί να προκαλεί διχογνωμία για τα αίτια που τον προκάλεσαν.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη, Χάρης Αναγνωστόπουλος επιμένει πως όχι μόνο δεν ευθύνεται ο εντολέας του για το θάνατο του Ζακ αλλά εμμέσως πλην σαφώς αναζητεί τις αιτίες σε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας του 33χρονου , υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον άγριο ξυλοδαρμό του έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Η υπεράσπιση του κοσμηματοπώλη , επικαλούμενη την έκθεση που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος που διόρισε η πλευρά του κατηγορουμένου, ισχυρίζεται πως όσα αναφέρονται σε αυτή οδηγούν «πλήρως αιτιολογημένα και εμπεριστατωμένα στο συμπέρασμα, ότι η αιτία θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου είναι άσχετη, ξένη και ασύνδετη προς την κρινόμενη συμπεριφορά του εντολέα μου». Μάλιστα, μέσω της έκθεση του τεχνικού συμβούλου, η υπεράσπιση, φτάνει στο σημείο να αποδώσει ευθύνες στο ίδιο το θύμα εξαιτίας της ελάχιστης χρήσης αλκοόλ, που εντοπίστηκε στο αίμα του, ενώ ισχυρίζεται ότι ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης προχώρησε σε λανθασμένα συμπεράσματα στο δικό του πόρισμα.
Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική γνωμοδότηση του πραγματογνώμονα, Παντ. Αλεξάνδρου, που διορίστηκε από την πλευρά του κοσμηματοπώλη, υποστηρίζει ότι «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος απεβίωσε λόγω ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων από καρδιακή αρρυθμία ή/και από αγγειόσπασμο σε έδαφος α) καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία αποδεικνύεται από την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων, στον οποίο διαπιστώνονται κύτταρα καρδιακής ανεπάρκειας, β) βαρείας ηπατικής βλάβης και γ) συνδρόμου της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας σε συνδυασμό με τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης». Παράλληλα, καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση οι κακώσεις που υπέστη στα μαλακά μόρια δε μπορεί να έχουν αιτιώδη συνάφεια με τις ήδη προεγκατασταθείσες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, οι οποίες είχαν προδιαγεγραμμένη πορεία αυτοτελή και ανεξάρτητη και μη αναστρέψιμη εξαιτίας των όλως βαρέων συντρεχόντων επιβαρυντικών παραγόντων και νοσημάτων του θανόντος».

Από την πλευρά της οικογένειας του άτυχου 33χρονου, καταρρίπτονται τα επίμαχα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής γνωμοδότησης, ως αντιεπιστημονικά και αντίθετα προς τα νεκροτομικά ευρήματα, αλλά και εκείνα των τοξικολογικών εξετάσεων, χαρακτηρίζει τη θέση αυτή το περιβάλλον της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου. «Ειναι μια έκθεση που πάσχει από υποκειμενισμό και διαστρέφει τα επιστημονικά συμπεράσματα που είναι αδιαμφισβήτητα» αναφέρει το περιβάλλον της οικογένειας, επισημαίνοντας πως αντίθετα με τις εκτιμήσεις που προτάσσει η υπεράσπιση, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν έπασχε ούτε από καρδιακή, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια».

Αναφορικά δε με τις κακώσεις των μαλακών μορίων, τις οποίες επικαλείται η ιατρική γνωμοδότηση, που προσκόμισε στην ανάκριση η υπεράσπιση, επισημαίνεται πως τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της νεκροτομής και των ιστολογικών εξετάσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019, 16:28