Κλίμα έντασης επικράτησε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς φοιτητές εισέβαλαν στον χώρο όπου επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος και διέκοψαν τις εργασίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ζήτημα της διαγραφής συμφοιτητών τους αλλά και για τη φρούρηση του Πανεπιστημίου από εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν από το πρωί στον χώρο του Πανεπιστημίου και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εισέβαλαν στην αίθουσα, ζητώντας να συνεδριάσει η Σύγκλητος παρουσία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, απέτρεψαν τον Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν, με τον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη να τους ζητεί σε έντονο ύφος να ανοίξπυν την πόρτα και να φύγουν.

Ο κ. Φορτσάκης προειδοποίησε μάλιστα με υποβολή μήνυσης σε περίπτωση που οι φοιτητές αρνούνταν να φύγουν.

Λίγο αργότερα η ένταση εκτονώθηκε και οι περισσότεροι φοιτητές αποχώρησαν, ωστόσο εντός του χώρου σύμφωνα με πληροφορίες παρέμεινε αντιπροσωπεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή βίντεο: naftemporiki.gr

Οι εργασίες της συνεδρίασης συνεχίστηκαν και επι τάπητος έχει τεθεί πλήθος θεμάτων όπως η φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, η καθαριότητα, οι μεταγραφές και ο προϋπολογισμός του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαμαρτυρόμενοι για σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν το Πανεπιστήμιο.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους κατηγορούσαν τις πανεπιστημιακές αρχές για αδιαλλαξία και αυταρχισμό. Στην ανακοίνωση ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Στο ΕΚΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες, οι πρυτανικές αρχές προχώρησαν σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού. Εμφανίζουν την αστυνομία σαν “προστάτη” και “εγγυητή της νομιμότητας”, ενώ αντιμετωπίζουν φοιτητές και εργαζόμενους σαν “εσωτερικό εχθρό” που διαταράσσει την κατά τα λοιπά “ομαλή” λειτουργία ενός Πανεπιστημίου… Ενός Πανεπιστημίου που καταρρέει υπό το βάρος των απολύσεων, της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης, των νόμων 4009/4076, κ.α.

Η επιχείρηση καταστολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν είναι μια «εσωτερική υπόθεση»: η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει σ’ αυτό τη μάχη για τη σιωπή που οι Πρυτάνεις του ν. 4009 σκοπεύουν να επιβάλουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για να πατάξουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης σε μια εποχή περιστολής εργασιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων. Η επιχείρηση μετατροπής του Πανεπιστημίου, χώρου ιστορικά ταυτισμένου με τις έννοιες της ελευθερίας και της αμφισβήτησης, σε “υγειονομική ζώνη”, καταδεικνύει τι επιδιώκεται να εφαρμοστεί στο νευραλγικό χώρο της παιδείας και κατ’ επέκταση, στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:
Κατάληψη… τέλος στο ΕΚΠΑ

Φορτσάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί την κατάληψη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης