Ξεκινάει από την Παρασκευή  η έντονη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας  η οποία θα μας απασχολήσει έως και περίπου το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με τσουχτερό κρύο και συνθήκες μερικού ή και ολικού παγετού στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και χιονοπτώσεις στο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα και λιγότερο στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία έχει εκδώσει ήδη έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων, δύο διαδοχικά καιρικά συστήματα, με το όνομα «Ελπίς» («Elpis»), προβλέπεται να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα τα επόμενα 24ωρα.Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1),και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καιρικές συνθήκες αναλυτικά για τις επόμενες ημέρες:

Παρασκευή – Σάββατο 21-22/01: 

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός και από τα βόρεια μέσα στη διάρκεια της Παρασκευής με νεφελώδη καιρό με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας , χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας , στα ορεινά / ημιορεινά της Θεσσαλίας και πιθανόν έως και τα πεδινά το βράδυ της Παρασκευής με ξημέρωμα του Σαββάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ λίγες χιονοπτώσεις φαίνονται να απασχολούν την κεντρική Μακεδονία. Τοπικές βροχές περιμένουμε στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο με βελτίωση το Σάββατο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπειρού και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής έως και το πρωί του Σαββάτου.

Το Σάββατο τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα με βροχές αρχικά στα πεδινά τμήματα , χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας / Εύβοιας , στα ορεινά / ημιορεινά τμήματα της βόρειας και πιθανόν και κεντρικής Πελοποννήσου μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. 

Αυξημένη πιθανότητα για λίγες χιονοπτώσεις υπάρχει και στα πεδινά τμήματα στην κεντρική Εύβοια,τη Βοιωτία και την Αττική στη διάρκεια της ημέρας με βελτίωση του καιρού αργότερα.  Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους στα πελάγη και με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Τσουχτερό κρύο στα βόρεια με εμφάνιση παγετού.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία και που θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα:

Κυριακή 23/01:

Αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα απασχολήσουν τη νότια Χαλκιδική , τις Σποράδες , την βόρεια και κεντρική Εύβοια και τμηματικά την ανατολική Στερεά Ελλάδα.  Αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις έως και τα παραθαλάσσια τμήματα στις κεντρικές και βόρειες Κυκλάδες αλλά και τοπικά στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.  Ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης με πιθανότητα εμφάνισης χιονοπτώσεων και στα πεδινά βορεινά τμήματα του νησιού.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στη δυτική Ελλάδα ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει παροδικά νεφελώδης καιρός με πιθανότητα λίγων σποραδικών χιονοπτώσεων. Γενικά θα έχουμε επικράτηση βορείων ανέμων στα πελάγη με μέτρια έως και ισχυρή ένταση αλλά και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα με ολικό παγετό στα ορεινά / ημιορενά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και πιθανόν τμηματικά στα πεδινά τμήματα.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται  τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες. Αιτία για αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν τη μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών για τις επόμενες 5 ημέρες πάνω από την Ευρώπη σε ύψος ~1.500 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Όπως διακρίνεται και από το βίντεο, η ψυχρή εισβολή αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής 21/1 από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/1, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

 

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και στη βόρεια χώρα τοπικά ολικός. 

Αναλυτικά οι χιονοπτώσεις σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Α) Το Σάββατο 22/1 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές, αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
Β) Την Κυριακή 23/1 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Γ) Τη Δευτέρα 24/1 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και στο Βόρειο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το Νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και στη Θράκη.
Δ) Την Τρίτη 25/1 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης