Στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, επικεντρώνεται η Deutsche Bank σε νέο της report, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί και το ερώτημα-κλειδί για τις αγορές.

Όπως σημειώνει, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια σημαντικών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, η επιτυχής διαχείριση της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα θα είναι σημαντική για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικά, τα συμπεράσματα της Deutsche Bank είναι θετικά. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό τα πολιτικά κίνητρα μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων δανειστών είναι ευθυγραμμισμένα.

Αυτό κάνει την επιτυχημένη ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, το βασικό σενάριο για την D.B.
Μια επιτυχημένη έκβαση θα απαιτήσει την πλήρη εκταμίευση των υπολοίπων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, έναν μειωμένο ρόλο για το ΔΝΤ, περιορισμένη υπό όρους και σταδιακή ελάφρυνση του χρέους και μια δυνητικά λιγότερο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτήν που προβλέπεται στο σημερινό σενάριο του προγράμματος.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, δεδομένων των πολύ χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών που έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού backstop μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν είναι αυτό που είναι σημαντικό για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που είναι σημαντικό είναι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για τη διαχείριση της εξόδου από το πρόγραμμα και της σχέσης τους για εκείνη την περίοδο.
Ένας συνδυασμός συμβιβασμών θα επιτρέψει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να στέψουν το πρόγραμμα με επιτυχία.
Μια επιτυχημένη έξοδος μπορεί να οδηγήσει τον ΑλέξηΤσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές στο δ’ τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι θα υπάρξει περισσότερη λιτότητα το 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης