Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τράβηξε βίντεο με το θάνατό του… ως μήνυμα προς εκείνους που τον ώθησαν να απαγχονιστεί, είναι οι πρώτες εκτιμήσεις από το περιβάλλον του 14χρονου μαθητή και αθλητή στα Σεπόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταγγελίες των συμμαθητών του αποκαλύπτουν μία ακόμη απάνθρωπη ιστορία bullying. Μία ιστορία με φρικτό τέλος για ένα παιδί στα 14 του χρόνια που έρχεται να θυμίσει το τέλος του Βαγγέλη Γιακουμάκη το 2015. Οι συμμαθητές του καταγγέλλουν ότι τον έφτυναν, του πέταγαν νεράντζια και νερά για να τον εξευτελίσουν. Και την περασμένη Παρασκευή του διαμήνυσαν πως αν τολμούσε να πάει σχολείο τη Δευτέρα θα τον μαχαίρωναν…

Δεν είχε σχέση με την εμφάνισή του ή με τον χαρακτήρα του. Μιλούν για ένα παιδί με ήθος,  δυνατό και χαρούμενο που προετοιμαζόταν για τους αγώνες του Παγκράτιου το Σαββατοκύριακο στο Λουτράκι και δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει.

«Με απέραντη θλίψη και ανείπωτο πόνο, η οικογένεια του Συλλόγου μας, αποχαιρετά ένα πολύ αγαπημένο μέλος της, ένα παιδί μόλις 14 ετών, τον Μάκη (Εμμανουήλ) Παναγιωτόπουλο, Έναν αθλητή που αγωνιζόταν με δύναμη και συνέπεια, μα που δεν πρόλαβε να κατακτήσει τους στόχους του. Το σίγουρο είναι ότι πρόλαβε να κατακτήσει τις καρδιές μας. Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό Παράδεισο, οι προπονητές σου και οι συναθλητές σου», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος στον οποίο ο 14χρονος ήταν αθλητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 14χρονος δεχόταν εκφοβισμό έξω αλλά και μέσα στο σχολικό περιβάλλον για να φτάσουν όλοι να διατυπώνουν ξανά το ίδιο ερώτημα. Η διεύθυνση του σχολείου δεν ήξερε; Οι καθηγητές δεν έβλεπαν; Γιατί αδράνησαν; Οι συμμαθητές του μιλούν για πολλά περιστατικά bullying στο σχολείο. Όχι μόνο στον 14χρονο μαθητή που αυτοκτόνησε στο δωμάτιό του, την ώρα που οι γονείς του κοιμούνταν αλλά και σε άλλους μαθητές. Η έρευνα αναμένεται πλέον να ανοίξει προς κάθε κατεύθυνση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι συμμαθητές του 14χρονου, στο προαύλιο του σχολείου άναψαν ένα καπνογόνο, φώναξαν ρυθμικά το όνομά του και τον αποχαιρέτησαν…

Η Δικαιοσύνη ήδη παρενέβη. Ερευνά, με τη μορφή κατεπείγοντος, την τέλεση του αδικήματος της συμμετοχής σε αυτοκτονία. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργόπουλου, ζήτησε  από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία θα διεξάγει την έρευνα, να διαπιστώσει εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το παιδί ενδεχομένως  οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «blackout challenge», με τις Αρχές να ερευνούν κάθε πτυχή της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό θα κληθούν να καταθέσουν οι γονείς, οι φίλοι και οι συμπαίκτες του 14χρονου. 

Τι είναι το «blackout challenge»

Κάθε άλλο παρά παιχνίδι είναι… Η «πρόκληση συσκότισης» ή αλλιώς «blackout challenge» μέσα από τη δημοφιλή στα νέα παιδιά πλατφόρμα TikTok μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ακόμα και θάνατο. 

Δεν  είναι φόβος, είναι πραγματικότητα. Παιδιά και έφηβοι καταγράφουν με τα τηλέφωνά τους τον εαυτό τους σε κατάσταση ασφυξίας. Δέκα παιδιά στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει. Κάποια έμειναν τετραπληγικά.

Στις 22 Μαρτίου 2021 ένα 12χρονο αγόρι από το Κολοράντο, έμεινε εγκεφαλικά νεκρό. Προσπάθησε να πνιγεί με ένα κορδόνι μέσα στο μπάνιο. Στόχος δεν ήταν ο θάνατος αλλά να διαπιστώσει πόση ώρα μπορούσε να κρατήσει την ανάσα του μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του. Είχε αποδεχτεί την πρόκληση του παιχνιδιού.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 η 10χρονη Nylah Anderson από τη Φιλαδέλφεια, βρέθηκε αναίσθητη μέσα στην ντουλάπα της μητέρας της. Είχε κρεμαστεί από έναν ιμάντα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι είχε δει ένα βίντεο του «Blackout Challenge» στη σελίδα «For You» της εφαρμογής  Η πρόκληση ενθαρρύνει τους χρήστες να ασφυκτιούν, να λιποθυμούν και να ανακτούν μετά τις αισθήσεις τους, μπροστά στην κάμερα. Μετά πέντε ημέρες στην εντατική το παιδί  κατέληξε.

Η οικογένεια υπέβαλε μήνυση κατά της πλατφόρμας TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια. «Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο “blackout challenge” ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Nylah Anderson. Ως αποτέλεσμα, πέθανε» αναφέρεται στη μήνυση.

Στις ηλικίες αυτές, σπάνια καταγράφονται αυτοκτονίες. Γι αυτό οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο της συμμετοχής στο παιχνίδι θανάτου. Δίπλα στον αγόρι βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο το οποίο έχει μεταφερθεί μαζί με τον υπολογιστή του και τάμπλετ στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας.

Στη  χώρα μας πάντως δεν υπάρχει ως τώρα αναφορά ή καταγγελία για τραυματισμό ή θάνατο από την «πρόσκληση συσκότισης» ή άλλο διαδικτυακό «challenge». 

Tι λέει στη «Ζούγκλα» ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

«Δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν μόνα τους στο Διαδίκτυο», λέει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» – με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και υπεύθυνος της γραμμής βοήθειας Help Line.

«Από έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει φαίνεται ότι το 37% των παιδιών στο λύκειο μεγαλώνουν σε περιβάλλον μίσους ενώ το 53% αυτών των παιδιών αδιαφορούν για τη διαδικτυακή τους φήμη» προσθέτει.

Το παιδί βρέθηκε απαγχονισμένο το βράδυ της Παρασκευής από τους γονείς του οι οποίοι σε κατάσταση σοκ κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά το παιδί είχε ήδη φύγει από τη ζωή.

«Το blackout challenge ενθαρρύνει όσους συμμετέχουν να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, να τραβήξουν βίντεο και στη συνέχεια να το ανεβάσουν στο TikTok»  λέει ο Γιώργος Κορμάς.

«Οι κίνδυνοι από το παιχνίδι είναι σοβαροί καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και να αποβεί μοιραίο. Η συγκεκριμένη πρόκληση έχει αποβεί μοιραία αρκετές φορές στο παρελθόν. Έχουμε μια περίπτωση στην Ιταλία και άλλες 4 στην Αμερική. Πάντως αφορά κυρίως παιδιά του δημοτικού και ηλικίες 10-12 ετών. Οι δικές μας έρευνες τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι το 70% των παιδιών δημοτικού βρίσκονται στα κοινωνικά δίκτυα. Τον τεευταίο χρόνο το φαινόμενο του blackout challenge πάντως έχει μεγάλη έξαρση», διευκρινίζει.

Γιατί ένα παιδί να θέλει να συμμετέχει σε μια τέτοια πρόκληση ;

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κορμά «παίζουν πολλά ρόλο. Μεταξύ άλλων ο μιμητισμός, η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά της εφηβείας, το γεγονός ότι θέλουν να ανήκουν κάπου ή να τραβήξουν την προσοχή. Πολλά παιδιά νιώθουν μοναξιά κι έτσι κάνουν κάτι που θα τους δώσουν άλλοι σημασία».

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ;

«Οι γονείς θα πρέπει να είναι καταρχάς σε ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Πρέπει να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο», λέει εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης δίνει συμβουλές για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι τo Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Η Γραμμή Βοηθείας «help-line» απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Δείτε όλα όσα είπε στη «Zούγκλα» ο Γιώργος Κορμάς :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης