Ευχάριστα είναι τα νέα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν δύνανται οικονομικά να προχωρήσουν σε τακτοποίηση, καταβάλλοντας το αντίστοιχο πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Yπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας, η οποία κανονικά λήγει στις 8 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και θα συνταχθεί ο σχετικός νόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ο αριθμός των αυθαιρέτων που θα νομιμοποιούνται θα ορίζεται με βάση περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήριαΠέραν αυτού, το υπουργείο προτίθεται να παράσχει διευκολύνσεις στους οικονομικά αδύναμους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του προστίμου αλλά και «έκπτωση» σε ορισμένες περιπτώσεις, που θα καθορίζονται από κοινωνικά κριτήρια.

Πάντως, όπως αναφέρει το «Έθνος», όσοι δεν προχώρησαν σε τακτοποίηση ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα, τσουχτερά πρόστιμα.

Επίσης, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ο αριθμός των αυθαιρέτων που θα νομιμοποιούνται θα ορίζεται με βάση περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, σε βάθος τριετίας, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Από το αρμόδιο υπουργείο εξετάζεται ακόμη να δοθεί παράταση στην ημερομηνία δήλωσης του αυθαιρέτου έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα πρόστιμα για τις νομιμοποιήσεις συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, οι οποίες αλλάζουν τις επόμενες ημέρες με αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε πως «δεν θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιοκτήτης που έχει 10% υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης κι εκείνος που έχει 100%».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν τακτοποιηθεί περί τα 950.000 ακίνητα, με τα έσοδα του Δημοσίου να υπολογίζονται στα 3,4 δισ. ευρώ. Άλλοι 690.000 είχαν νομιμοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους, πληρώνοντας συνολικά 2,5 δισ. ευρώ. Αδήλωτα παραμένουν περίπου 1.000.000 ακίνητα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης