Όλο και περισσότερα παιδιά στον καταυλισμό της Μόριας αυτοτραυματίζονται και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με ψυχολόγους που δουλεύουν εκεί, όπως μεταδίδει το BBC.

Περίπου 18.000 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό, ο οποίος φτιάχτηκε με στόχο να φιλοξενήσει 2.000, σύμφωνα με το BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους πρόσφατους μήνες, σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες που φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους.

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα πως θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου» δήλωσε η ψυχολόγος στην κάμερα του BBC.

Όπως επισημαίνει, είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν πολύ έντονη επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν.

Στις προσχολικές ηλικίες… βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους.

Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να αυτοτραυματίζονται ή να μιλούν για την επιθυμία να πεθάνουν».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα τμήματα του εαυτού τους που είναι ακόμα υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν έχουν ευθύνες για όσα τους συμβαίνουν», καταλήγει η παιδοψυχολόγος.

Το αυτοσχέδιο σχολείο

Ο πρόσφυγας Ζέκρια έχει στήσει ένα αυτοσχέδιο σχολείο για τα παιδιά της χώρας και λέει στο BBC πως «κανείς δεν εγκαταλείπει τη χώρα του επειδή το επιθυμεί».

«Έχω δει πολλά παιδιά εδώ. Ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν υπάρχει καλή μεταχείριση των ανθρώπων εδώ. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς ούτε νοσοκόμους, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις φαγητού».

Τα παιδιά στο αυτοσχέδιο σχολείο μαθαίνουν τη γλώσσα, αλλά και να ζωγραφίζουν και ασχολούνται με τη μουσική.

«Αρχίσαμε από το μηδέν. Προσπάθησα να βρω έναν χώρο για σχολείο εδώ, επειδή δεν υπήρχε σχολείο. Τώρα έχουμε τρεις τάξεις, πάνω από 1000 μαθητές και πάνω από 20 δασκάλους.

Εδώ απασχολούνται. Έρχονται, κάθονται για μερικές ώρες, παίζουν και ζωγραφίζουν. Είναι κάτι που έχει σημαντική επίδραση και φέρνει στα παιδιά ευτυχία», λέει ο Ζέκρια.

Το ρεπορτάζ του BBC καταλήγει αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά στην ηπειρωτική χώρα, στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς.

Ακόμα, η κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, όμως καλεί την Ευρώπη να μοιραστεί την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης