Ρεπορτάζ: Τίνα Δελησταμάτη

Ένα μεγαλειώδες εγχείρημα, ένα μακρινό ταξίδι-ρεκόρ, έφτασε στο τέλος του για τον ποντιακής καταγωγής ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη. Με διπλό στόχο αυτή τη φορά, να προσκυνήσει στα χώματα του Πόντου αλλά και να αναδείξει το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, μιας και αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Έλληνας ποδηλάτης ταξίδεψε με το ποδήλατό του στην Τραπεζούντα, όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό», πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών και της Κίνησης Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «Επισκήνιον». Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, ένα από τα σημαντικότερα του 4ου αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 2007 και στο πλαίσιο της ποδηλατικής διαδρομής συνδέθηκε με τα αρχαία θέατρα της Άρτας και της Λάρισας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία του ταξιδιού

Το zougla.gr συνάντησε τον Βασίλη Καρυοφυλλίδη κατά την επιστροφή του στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, ο οποίος με βαθιά συγκίνηση περιέγραψε την εμπειρία ζωής του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε αυτό το ταξίδι, αλλά και την αγάπη που αποκόμισε από τους ανθρώπους που συνάντησε. Ο Βασίλης μας τόνισε ότι σε κάθε πόλη που επισκεπτόταν οι κάτοικοι υπέγραφαν στις ρόδες του ποδηλάτου, ενώ μεταξύ των πολλών που διακρίναμε ήταν και αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δείτε τη στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράφει στο ποδήλατο του Βασίλη Καρυοφυλλίδη:

Ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης μεταξύ άλλων μίλησε για τις σημαντικές επαφές που είχε με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής Αρχής της Τουρκίας, αλλά και την αντιμετώπιση προς το πρόσωπό του.

Δείτε τη συνέντευξή του:

Δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι του:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πόντιος ποδηλάτης ταξιδεύει στον Πόντο με αυτό τον τρόπο. Την προηγούμενη φορά, το 2012, είχε διανύσει εξ ολοκλήρου με το ποδήλατο απόσταση 4.500 χιλιομέτρων στο πλαίσιο της δράσης «Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα: Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου». Το συγκεκριμένο ταξίδι διήρκεσε 62 μέρες και είχε ως αφετηρία το Ολυμπιακό Χωριό στις 10 Σεπτεμβρίου.

Παρόντες στην επιστροφή του Βασίλη Καρυοφυλλίδη ήταν φίλοι και λάτρεις του ποδηλάτου, τα μέλη του συλλόγου «Νυχτοπεταλιές», οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με χαμόγελα και θέρμη. Ο πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου «Νυχτοπεταλιές», Ιωάννης Δαέλλας μίλησε στο zougla.gr για τις δυσκολίες ενός τέτοιου ταξιδιού και εξήρε το θάρρος και τη δύναμη ψυχική και σωματική που επέδειξε ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης στο ταξίδι του.

Δείτε το ρεπορτάζ από το πρώτο του ταξίδι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης