Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού

Η σημαία με το ουράνιο τόξο της περηφάνιας, που κυμάτισε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2005 και καθιέρωσε το αθηναϊκό Pride ως μία γιορτή για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό του ατόμου, κυματίζει και σήμερα, Σάββατο 9 Ιουνίου, στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Το Athens Pride 2018 υποστηρίζουν διπλωμάτες 32 χωρών

Η παρέλαση για το φετινό Athens Pride που έχει ως σύνθημα «Δήλωσε κι εσύ Παρούσα» θα ξεκινήσει στις 19.00 από την Πλατεία Συντάγματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Pride διοργανώνεται για 14η διαδοχική χρονιά στην Αθήνα και είναι η δεύτερη φορά που η παρέλαση θα διεξαχθεί στο Σύνταγμα.

Το σύνθημα «Παρούσα» αφορά τη θηλυκότητα όχι ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Athens Pride 2018

  • 12:00 – 00:00 | ATHENS PRIDE VILLAGE
  • 12:00 – 17:00 | ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
    Face and Body Painting με τα χρώματα ουράνιου τόξου
    Rainbow Games
  • 13:00 – 17:00 | DJ SETS
  • 17:00 | ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
  • 18:00 | PRE-PARADE PARTY
  • 18:30 | ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
  • 19:00 | ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • 21.00 – 00.00 | ATHENS PRIDE LIVE SHOW & PARTY

Η φετινή αφίσα του Athens Pride αποτελείται από ένα κολάζ διαφορετικών προσώπων τα οποία σχηματίζουν ένα και πολυμορφικό, με στόχο να προβάλουν τις πραγματικότητες που βιώνουν τα άτομα της LGBTQI κοινότητας στη χώρα μας.

Η αφίσα του Athens Pride 2018

Στα χρώματα του ουράνιου τόξου η Βουλή

Το κτήριο της Βουλής με αφορμή το Athens Pride το βράδυ της Παρασκευής φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά φέτος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, προς τιμήν της κοινότητας LGBTQI.

Διπλωμάτες 32 χωρών υποστηρίζουν το Athens Pride 2018

Το φετινό Athens Pride πραγματοποιείται με τη χορηγία, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Athens Pride 2018 απολαμβάνει επίσης τη στήριξη διπλωματών 32 χωρών.

Φωτογραφία από το Athens Pride 2017 (Πηγή: athenspride.eu)

Οι διπλωμάτες και το προσωπικό των Πρεσβειών και Αντιπροσωπειών των χωρών: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Χιλή, και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα εκφράζουν την υποστήριξή τους για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride και την παρέλαση, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της ημέρας.

Το σποτ του Athens Pride:

Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride για την επιλογή του φετινού συνθήματος:

Το φετινό Athens Pride επανερχόμαστε στα βασικά: στη θηλυκότητα. Όχι ως (αυθαίρετη) συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται, μαθαίνεται, ορίζεται, προβάλλεται, γιορτάζεται, αγαπιέται, λατρεύεται, εξιδανικεύεται, βιάζεται, καταδικάζεται και δολοφονείται κάθε μέρα σε μια βαθιά μισογύνικη κοινωνία.

Η ταύτιση με τη θηλυκότητα είναι απειλητική και επικίνδυνη ταυτόχρονα, επανάσταση και συμβιβασμός. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ελέγξουμε, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να στραφεί και εναντίον μας.

Η θηλυκότητα μας ορίζει άσχετα με το φύλο. Είναι παρούσα σε κάθε έκφραση φύλου, σε κάθε σκέψη, κίνηση, ματιά, που έχουμε καταπιέσει, και που έχουμε σκεφτεί ότι θα έπρεπε να καταπιέσουμε.

Στο φετινό Athens Pride γιορτάζουμε όλες τις θηλυκότητες, αυτές που επιλέξαμε και αυτές που αρνηθήκαμε.

Κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε και κάθε θηλυκότητα που προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που καταπιέστηκε και κάθε θηλυκότητα που καταπιέσαμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που κρύβουμε και κάθε θηλυκότητα που εκφράζουμε: Παρούσα.

Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει παρούσα στο #Athens Pride

«Η καταπολέμηση κάθε διάκρισης είναι προϋπόθεση ισονομίας και βάση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας προόδου και ευημερίας» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter με αφορμή το Athens Pride 2018.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει #παρούσα (σ.σ. το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride). Παρούσα στον αγώνα για ίσα δικαιώματα, για τη δημιουργία μια κοινωνίας προόδου, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, μιας κοινωνίας αξιοπρέπειας.

  • Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: «”Παρούσα” στο Athens Pride»

«Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το Σάββατο 9 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί, για άλλη μια χρονιά, το Athens Pride. Και αυτή τη φορά δηλώνει ”παρούσα”. Παρούσα στη ζωή, στον δρόμο, στη δουλειά, στη διεκδίκηση. Παρούσα για όσα έχουν γίνει, παρούσα και σε αυτά που έπονται, μέχρι τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία». 

Το ίδιο δηλώνει και ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖA: «”Παρούσα” σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αγώνα για την οριστική άρση των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη».

  • Αντιπροσωπεία της ΝΔ στο Athens Pride

Αντιπροσωπεία στο Athens Pride στέλνει η Νέα Δημοκρατία.

Τη ΝΔ όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή εκπροσωπούν ο γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνος Ζούλας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη, ο γραμματέας κοινωνικών δικτύων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων Γιώργος Σταμάτης, η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Ευτύχης Βαρδουλάκης.

  • Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ βγήκε με τα χρώματα του Athens Pride

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι στηρίζει το φετινό Athens Pride και πως συμμετέχει δυναμικά στη μεγάλη γιορτή της διαφορετικότητας, με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής ομοφοβίας, σεξισμού και τρανσφοβίας.

«Η σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό όσων αγωνίζονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της ισότητας» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο tweet που δημοσιεύθηκε κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ προστέθηκε η χρωματική παλέτα του Athens Pride.

Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει «Παρούσα»

H Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Παρασκευή δηλώνει ότι στηρίζει τη διεξαγωγή του Athens Pride που όπως αναφέρει «συμβάλλει στην καταπολέμηση των διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου».

Στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Αττικής έχει αναρτηθεί ένα τεράστιο πανό που μεταφέρει το μήνυμα του Pride, ενώ στα χρώματα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βάφτηκαν όλες οι διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να υποδεχθούν τη διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης: «Είναι θέμα παιδείας» – Μεγάλη η συμμετοχή στο Athens Pride 2017

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης