Την απόφαση να διακοπούν όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 πήρε η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, ως αντίδραση στα γεγονότα της Περασμένης βδομάδας στην πρυτανεία και την επίθεση στον πρύτανη.

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Σύγκλητος, έρχεται «ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στην νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύγκλητος του ΟΠΑ βρίσκεται σε συνεχή, έκτακτη συνεδρίαση από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, εξετάζοντας διεξοδικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30 το πρωί, όταν ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον απείλησε και άσκησε λεκτική και σωματική βία σε βάρος του, προξενώντας ταυτόχρονα σοβαρές υλικές ζημιές στον χώρο της Πρυτανείας.

Η Σύγκλητος αποφάσισε να καλέσει την Πολιτεία «να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων» για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι απροστάτευτο», τόνισε στη σχετική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η Σύγκλητος εξέφρασε τον αποτροπιασμό της «για τις αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες αυτές ενέργειες, που δεν έχουν θέση σε ένα ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο».

Ακόμη, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της στο πρόσωπο του πρύτανη και στον θεσμό που αυτός εκπροσωπεί και υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παράνομης συμπεριφοράς, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Σημειώνεται, ότι σήμερα στις 16:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ, παρουσία και των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκης Κεραμέως και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης